Proiectul de ordin MLPDA este pus în dezbatere publică de curând și, odată ce va intra în vigoare, va înlocui practic Ordinul MLPDA nr. 2.264/2018. Chestiunile privitoare la examene însă vor intra în vigoare abia la trei luni de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial (90 de zile, mai exact).
În mare, ministerul propune ceva clarificări în această legislație, respectiv o structurare mai clară pe domenii/ subdomenii/ specialități de atestare-profesională care să fie într-o mai bună corelare cu domeniile de specializare universitară.
Câteva aspecte importante din proiect:
- se va reintroduce cerința de eligibilitate de experiență în proiectare, care a fost eliminată prin ordinul din 2018 - "Atât feedbackul informal al specialiștilor din domeniu cât și procentul scăzut de promovabilitate a celei mai recente sesiuni de atestare, din perioada septembrie-octombrie 2018, stau la baza propunerii reintroducerii condiției de experiență profesională în activități de proiectare/cercetare/execuției în construcții", transmite ministerul;
- clarificări introduse privind verificarea/expertizarea pentru cerința fundamentală „utilizarea sustenabilă a resurselor naturale” și a fost eliminat acest domeniu de atestare pentru a evita situațiile în care se caută specialiști atestați într-un domeniu pentru care nu exista nici bibliografie, nici reglementări care să nu se suprapună pe cele în vigoare.
Noua procedură va conține reglementări care vor fi aplicate ca urmare a aprobării OUG nr.140/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică în domeniile construcții, arhitectură și urbanism și reglementări care să asigure funcționarea sistemului de verificare și expertizare în construcții și în condiții ca cele din anul 2020 când contactul social a fost redus. Prevederile privind prelungirea dreptului de practică, odată aprobate, vor facilita demersurile privind digitalizarea și crearea de baze de date în format electronic.
OUG nr. 140/2020, ale cărei prevederi se aplică din data de 21 august, prevede introducerea posibilității specialiștilor din construcții de a folosi, ca alternativă la semnătura de mână și, în unele cazuri, la parafă/ștampilă, semnătura electronică calificată.
Proiectul cuprinde modelele de certificate de atestare, de legitimații, de ștampile, CV-uri, registru, fișe de examinare și alte documente ce vor fi folosite la examenele de atestare.
"Specialiştii cu activitate în construcţii, verificatori de proiecte şi/sau experţi tehnici, atestaţi la data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi menţin competenţele pe domenii/subdomenii de construcţii și pe specialități pentru instalațiile aferente construcțiilor pentru care au fost atestaţi, fiind eliberate certificate de atestare tehnico-profesională, legitimaţiile emise până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, care le conferă dreptul de practică rămân valabile până la data expirării termenului pentru care au fost emise, ulterior prelungirea dreptului de practică realizându-se conform prevederilor procedurii prevăzute în anexa la prezentul ordin", prevede proiectul. Practic, toate documentele vor rămâne valabile atât cât prevede legea, urmând ca noua procedură să se aplice doar pentru viitor.
Atenție! Proiectul de ordin va intra în vigoare după ce e aprobat de ministru și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)