Apoi, prin Ordinul comun al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) și al Autorității pentru Digitalizarea României nr. 4.134/3.875/2020, ce se va aplica din 10 ianuarie 2021, stabilește că, în cazul experților tehnici, verificatorilor de proiecte și auditorilor energetici pentru clădiri, pentru semnătura electronică calificată va fi nevoie și de următoarele acte emise de MLPDA:
- certificat de atestare tehnico-profesională pentru confirmarea dreptului de practică în profesie și domeniul/ domeniile/ specialitatea de atestare sau gradul profesional;
- legitimația aferentă certificatului de atestare tehnico-profesională pentru confirmarea valabilității dreptului de practică.
- autorizația emisă pentru diriginții de șantier;
- autorizația și legitimația emise pentru responsabilii tehnici cu execuția.
Specialiștii atestați în amenajarea teritoriului și/sau în urbanism vor avea nevoie și de certificatul privind dreptul de semnătură și stampilă emis de Registrul Urbaniștilor din România.
Pentru specialiștii și experții tehnici atestați în domeniul protejării monumentelor istorice va mai fi necesar certificatul de atestare emis de:
- Ministerul Culturii, pentru certificatele de atestare emise în perioada 2000 – octombrie 2008;
- Ministerul Culturii și Institutul Național al Monumentelor Istorice, pentru certificatele de atestare emise în perioada noiembrie 2008 – august 2010;
- Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, pentru certificatele de atestare emise în perioada septembrie 2010 – noiembrie 2013 și din octombrie 2019 până în prezent;
- Ministerul Culturii și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, pentru certificatele de atestare emise în perioada noiembrie 2015 – mai 2018.
Persoanele care se ocupă de proiectarea și/sau executarea de instalații electrice și gaze naturale vor avea nevoie și de documentele emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, după cum urmează:
- adeverință de electrician autorizat;
- adeverință de verificator de proiecte autorizat;
- adeverinţă de expert tehnic de calitate şi extrajudiciar autorizat;
- autorizaţie de instalator autorizat;
- atestat de verificator de proiecte autorizat;
- atestat de expert tehnic.
Concret, firmele care emit semnături electronice calificate vor verifica documentele specifice din care reiese că un specialist este autorizat de stat să-și desfășoare activitatea. Practic, autoritățile fie vor pune la dispoziție pe site-urile proprii informații despre specialiștii autorizați, fie vor pune la dispoziție aplicații pentru verificarea automată a informațiilor despre specialiști.
Dincolo de procedura de solicitare a semnăturilor electronice calificate, ordinul mai indică în mod expres ce fel de informații vor trebui să figureze în certificatele calificate folosite la semnarea electronică a documentelor, în funcție de fiecare dintre profesiile amintite mai sus.
„Închiderea electronică a documentelor și documentațiilor din domeniile construcții, arhitectură și urbanism se realizează prin ultima semnătură aplicată de către elaboratorii acestora, potrivit legislației specifice”, scrie în documentul apărut recent. În esență, documentele semnate electronic vor trebui să fie în format PDF și semnătura să aibă o marcă temporală electronică.
În cazul specialiștilor pentru care autoritățile revocă dreptul de practică sau de semnătură, firmele vor fi obligate să suspende sau să revoce certificatul calificat emis în maximum o zi lucrătoare.
Atenție! Ordinul NU se aplică acum. Acesta va intra în vigoare în data de 10 ianuarie 2021.