Cea mai importantă modificare pe care o aduce în Legea privind alegerile parlamentare este să stabilească faptul că, în străinătate, votul se da desfășura și duminică, și sâmbăta dinainte, între orele 7:00 și 21:00 (ora locală, desigur).
Atenție! Modificarea nu vizează doar alegerile parlamentare ce vor avea loc anul acesta. Avem în vedere o schimbare legislativă care se va aplica până la eventuale alte modificări legislative, adică și la celelalte alegeri parlamentare din viitor.
Parlamentarii au mai modificat și perioada de înregistrare pentru votul prin corespondență: va începe tot la 1 aprilie, dar se va termina cu 45 de zile înainte de data votării, nu cu 15 zile, cum e acum - așadar, vorbim de o perioadă cu 30 de zile mai scurtă.
O altă modificare adusă Legii votului prin corespondență e referitoare la buletinele de vot folosite. Astfel, în lege intră precizarea că fiecare alegător înscris pentru votul în străinătate va putea descărca de pe un site special al Autorității Electorale buletinele de vot, pe care le va imprima și pe care va marca opțiunea dorită.
Cu privire la organizarea alegerilor anul acesta, în mod special, recenta Lege 202 prevede câteva aspecte având în vedere riscurile pandemiei de COVID-19. Mai exact, românii din diaspora sunt "puși în gardă" cu privire la faptul că e posibil să nu aibă cum să-și exercite votul la secțille de votare, iar asta nu din cauza autorităților române, ci din cauza deciziilor luate la nivel național sau local în străinătate. Mai exact:
- în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință nu permit, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, înființarea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare cât și în afara acestora, nu se organizează secții de votare în țara respectivă;
- în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare cadrul secțiilor de votare în cauză;
- în cazul în care autoritățile competente din țara de reședință retrag pe parcursul procesului de votare, din motive de securitate, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, acordul privind desfășurarea operațiunilor de votare în secțiile de votare organizate în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se mai desfășoară operațiunile de votare în cauză;
- în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă.
Comentarii articol (0)