Conform Codului de procedură fiscală, organul fiscal are dreptul de a stabili creanțe fiscale timp de cinci ani, altcumva nu va mai putea să o facă și, prin urmare, nu va mai putea să colecteze datoriile fiscale ale contribuabilului (cel puțin nu în mod coercitiv). Acest termen începe să curgă, ca regulă, „de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală”.
De exemplu, dacă un contribuabil generează profit în anul 2020, organul fiscal va avea cinci ani, de la 1 iulie 2021, în care va putea să stabilească o creanță fiscală privitoare la acel impozit (impozitul propriu-zis, respectiv obligații accesorii de plată aferente acelui impozit).
Lucrurile nu erau așa de clare, însă, atunci când era aplicabil vechiul Cod de procedură fiscală, adică până în 31 decembrie 2015 (inclusiv). Deși termenul propriu-zis era tot de cinci ani, nu exista claritate cu privire la momentul de la care începea să curgă.
Din această cauză, s-a ajuns, în practică, la o interpretare divergentă a normei, în special în ceea ce privește impozitul pe profit. Organele fiscale, de multe ori, considerau că termenul curgea nu din anul următor celui în care era generat profitul, ci din anul următor celui în care era depusă declarația 101. Această practică, de fapt, extindea cu un an posibilitatea organelor fiscale de a stabili creanța fiscală.
De aceea, ICCJ a dat, foarte recent, o interpretare care cenzura această practică, clarificând că - în ceea ce privește vechiul Cod de procedură fiscală - termenul curgea de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care profitul a fost generat (practic, același an în care era depusă și declarația 101). Mai multe detalii despre decizie și despre relevanța ei, în prezent, pot fi găsite aici.
Dreptul de a stabili o creanță fiscală nu este singura atribuție a Fiscului limitată în timp
Pe lângă dreptul de a stabili o creanță fiscală, organele fiscale au dreptul de a cere executarea silită a datoriilor fiscale ale contribuabililor. Despre aceste lucruri pot fi găsite mai multe informații aici, inclusiv cu privire la probleme legate de popririle bancare, posibilitatea de a obține eșalonarea ratelor fiscale, alături de alte aspecte relevante.
Și dreptul de a obține executarea silită a datoriilor fiscale are un termen de prescripție. E vorba, mai exact, de cinci ani, perioadă care începe să curgă, potrivit actualului Cod de procedură fiscală, de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul menționat mai sus.
Pe de altă parte, un termen de prescripție există și în privința contribuabililor și a dreptului acestora de a obține compensarea sau restituirea creanțelor fiscale. Acest termen este tot de cinci ani și curge de la data de 1 ianuarie a anului imediat următor celui în care s-a născut dreptul.