Hotărârea Guvernului nr. 1.118/2020, ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, vine în completarea Legii nr. 145/2020, care a introdus, în această vară, posibilitatea decontării cheltuielilor legate de combustibil, atunci când persoanele cu handicap decid să nu folosească, în mod gratuit, transportul în comun, ci mașina proprie. Mai exact, hotărârea conține normele și modelul actelor necesare acestor decontări.
În primul rând, normele stabilesc faptul că, “[d]acă a fost exprimată opțiunea pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban asistentului personal al persoanei cu handicap grav”.
De asemenea, în situația în care persoana cu handicap optează pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban în baza biletelor de transport, aceasta nu va mai putea solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu mașina.
Decontarea carburantului se face, potrivit normelor, pentru o perioadă de 12 luni, cuprinsă în perioada de valabilitate a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap. Pentru acest lucru e necesară depunerea la autorități a unei cereri în acest sens (modelul cererii poate fi descărcat de la sfârșitul acestui articol).
Cererea de decontare se va depune la direcția generală de asistență socială și protecția copilului în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei și va conține o declarație pe propria răspundere (din care să reiasă că deplasarea cu mașina a avut loc în interesul persoanei cu handicap), precum și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
La depunerea cererii de decontare, se vor depune și bonul ori bonurile fiscale de carburant emise de benzinării. Important de știut este faptul că persoanele cu handicap nu pot deconta combustibilul ori de câte ori doresc asta.
Concret, așa cum apare atât în Legea 145/2020, cât și în normele publicate acum, numărul de călătorii pentru care se decontează carburant în cursul unui an nu poate depăși:
- 24 - pentru persoana cu handicap grav și
- 12 - pentru persoana cu handicap accentuat.
În fine, normele stabilesc și faptul că autoritățile vor deconta carburantul către persoanele îndreptățite în cel mult 60 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii și a documentelor aferente.
Potrivit Legii 448/2006, persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale, fără a depăși suma de 1.500 lei/an, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei/an, în cazul persoanelor cu handicap accentuat.
Totodată, prin această hotărâre, autoritățile stabilesc și prelungirea perioadei de utilizare a biletelor de călătorie de care beneficiază persoanele cu handicap, și anume, biletele de călătorie aferente anului 2020 vor putea fi utilizate și în luna ianuarie a anului 2021.
Comentarii articol (16)