Așa cum redacția noastră explica recent, cele două mecanisme de acordare a liberelor plătite pentru părinți sunt aproximativ identice. Însă diferența majoră dintre ele este că ordonanța permite angajatorilor să recupereze integral costurile pe care le suportă la acordarea liberelor, pe când legea permite numai recuperarea parțială a costurilor.
Cum vine asta? Pe de o parte, OUG 147/2020 cu normele sale de aplicare (Ordinul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă 593/2020) fac referire expresă la posibilitatea angajatorului de a deconta indemnizația brută. Pe de altă parte, Legea 19/2020 cu normele sale de aplicare (Hotărârea Guvernului 217/2020 și Ordinul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă 346/2020) fac referire la posibilitatea angajatorului de a deconta indemnizația netă.
„În privința decontării, Legea 19/2020 face referire la decontarea indemnizației nete, iar în contextul transferării sarcinii fiscale de la angajator la salariați, indemnizația de 75% este diminuată cu contribuțiile și impozitul (...). OUG 147/2020 pare mai clară în această privință, fiind vorba despre suma brută, urmând ca aceasta să fie impozitată conform dispozițiilor Codului fiscal. Dacă discutăm despre impactul asupra angajatorului în privința decontării, atunci putem spune că s-a clarificat procedura de acordare a indemnizației, în primul rând, fiind totodată clară și decontarea. Astfel, angajatorul poate deconta integral sumele acordate părinților care beneficiază de această măsură”, ne-a explicat consilierul juridic Dan Năstase.
Indemnizația brută cuprinde, în cazul ambelor acte normative, indemnizația netă (adică suma de bani ce ajunge efectiv în mâinile părintelui care și-a luat liber) și taxele aferente (adică impozitul pe venit și contribuțiile la pensii, sănătate și muncă, ce sunt plătite statului).
Așadar, în baza ordonanței, angajatorul recuperează de la stat suma totală pe care o suportă inițial cât timp lipsesc părinții de la serviciu (suma netă și taxele aferente). În baza legii, angajatorul recuperează de la stat numai o sumă parțială (suma netă, fără taxele aferente).
Indemnizația acordată părinților care-și iau liber este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar maximum corespondentul pe zi al 75% din câștigul salarial mediu brut.
Când se acordă libere și în baza cărui act normativ
Deși probabil că încă există dubii despre necesitatea a două acte diferite pentru a permite părinților să-și ia libere plătite de la angajator, lucrurile sunt clare.
Ordonanța de urgență permite acordarea liberelor atunci când se limitează sau se suspendă activitățile didactice ce presupun prezența fizică a copiilor în școli și în creșe, din cauza epidemiei de coronavirus. Altfel spus, dacă cei mici nu mai fac deloc cursuri sau acestea se țin online din cauza restricțiilor de siguranță sanitară impuse de autorități.
Legea permite acordarea liberelor atunci când se suspendă cursurile sau se închid temporar școlile și creșele din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de autorități. Cu alte cuvinte, dacă cei mici nu mai fac deloc cursuri din cauză că ieșirea din locuințe îi poate pune în pericol (vijelii, inundații, caniculă etc.).
Practic, legea este general valabilă și face referire la situații neprevăzute (se aplică pe termen lung), pe când ordonanța este dată special pentru situația creată de epidemia de coronavirus (se aplică numai cât ține epidemia). Așadar, cele două acte se aplică în paralel.
Pentru indemnizația pe care angajatorii o plătesc părinților care-și iau liber, se cere decontarea în luna curentă pentru luna anterioară.