avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O.U.G nr 147/2020 Legea nr 19/2020 Buna ziua , sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O.U.G nr 147/2020 Legea nr 19/2020 Buna ziua , sunt cadru medical ...


O.U.G nr 147/2020
Legea nr 19/2020

Buna ziua , sunt cadru medical intr-o institutie cu "foc continuu" de activitate medicala , ma incadrez in ceea ce legea defineste a fi familia monoparentala (copil minor in varsta de 10ani ) si vin cu rugamintea catre dumneavoastra de a ma lamuri de ce se fac discriminari intre formele de famiilii in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei pentru supravegherea minorului in cazul sistarii fizice a cursurilor scolare . Pe scurt : am depus cerere la RUNOS -ul institutiei unde activez, solicitand un bun de drept si anume indemnizatia acordata prin legea nr 19/2020 . Am primit aceasta indemnizatie octombrie si noiembrie ...din decembrie cerere mi-a fost refuzata cu motivul ca familia monoparentala nu poate primi indemnizatie ci numai zile libere platite cu 75% din salariul de baza (insa familiile cu ambii parinti primesc indemnizatie .!!)

Intrebarile la care va rog sa imi raspundeti sunt urmatoarele : in ce baza legala face institutia discriminare intre familii si cum putem obtine legal acest drept banesc ?

Atasez prezentei rugaminti doua dintre raspunsurile oficiale acordate de catre institutie in cazuri similare cu al meu .

1)ADRESA

In data de 02.12.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 278/27.11.2020 pentru aprobarea OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegheril copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, care, la articolul 4, alineatul (3) s-a modificat si are urmatorul cuprins:

"(3) In situatia in care unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada prevazuta la art. 1 alin. (1), cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor art. 1 alin. (2) lit. b). In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), doar unul dintre acestia are dreptul la majorarea acordata, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite."

Ca urmare a celor prezentate, consideram ca familiile monoparentale pot beneficia doar de zile libere platite, nu si de majorarile salariale.


2)Raspunsul la solicitarea dumneavoastra vizeaza in principal interpretarea art 4 al OUG nr 147 2020, acesta referindu-se la aplicarea actului normas in privinta salariatilor angajati in sistemul national de aparare, ordine publica si seguritate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice.

Astfel, in domeniu sanitar regula aplicabila este ca nu se acorda zile libere pentru supravegherea copiilor:

Art 4 alin (1)"Angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice nu beneficiaza de zilele libere prevazute la art. 1"

Exceptia de la aceasta regula este prevazuta la art 5 alin (2): parintele singur din familia monoparentala beneficiaza de posibilitatea de a sta acasa cu copilul, situatie in care este platit cu 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare. dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut: "(2)Fac exceptie de la prevederile alin. (1) familiile monoparentale, pentru care drepturile banesti aferente zilelor libere acordate in conditiile art. 1 se calculeaza si se platesc astfel: b)conform prevederilor art. 3 alin. (1). pentru personalul din unitatile sanitare publice."

In concluzie, fata de solicitarea dumneavoastra. tinand cont de interpretarea gramaticala a textului ordonantei in noua forma aprobata, precum si de faptul ca in sistemul sanitar este prevazuta ca regula ca parintii nu beneficiaza de zile libere, opinam in sensul ca parintele singur din sistemul sanitar nu are aceasta optiune, de a alege intre a sta acasa cu copilul sau a solicita majorarea salariala.

Apreciem, asadar, ca s-ar putea pune in discutie eventuala aplicarea principiului unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie distinge (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus") indicat in corespondenta daca in textul de lege ( partea finala a primei teze a alin 3 al art 5) nu ar fi prevazuta si fraza .. cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor art. 1 alin. (2) lit. b

Cu multumiri ,
Carmen Dugan

Alte discuții în legătură

oug 147/2020- zile libere plătite, 75% Derek88 Derek88 Referitor la Oug 147/2020, promulgata azi de către Președinte. Caz concret, eu sunt militar și nu pot beneficia de zile libere plătite, iar soția ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. eu lucrez la privat și nu pot beneficia de zile ... Georgiana CT Georgiana CT Bună ziua. Eu lucrez la privat și nu pot beneficia de zile libere plătite. Pot solicita 75 % spor la salariu sau numai cei de la stat au dreptul? Menționez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! mjorarea salariului de baza cu 75% prevazuta de art ... larisavisan83 larisavisan83 Buna ziua! Mjorarea salariului de baza cu 75% prevazuta de art 4 alin 3 din OUG 147/2020 se acorda unuia dintre parinti, numai daca ambii parinti lucreaza ... (vezi toată discuția)