ACCES PREMIUM
De ce premium?
Angajatorii vor primi rapid, și după 30 septembrie, decontările pentru concediile medicale ale carantinaților și izolaților
Concediile medicale ale persoanelor aflate în carantină sau izolare vor fi decontate în continuare cu prioritate, chiar și după finalul lunii curente, conform unei noi ordonanțe de urgență. În lipsa acestui act normativ, decontările cu prioritate ar fi încetat în prima zi a lunii octombrie 2020.
Articolul continuă mai jos
Prelungirea decontării cu prioritate a concediilor medicale este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului 162/2020, act normativ care se aplică deja de vineri.
„În bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se alocă, în condițiile legii, sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor pentru care s-a instituit măsura de carantină sau izolare, potrivit dispozițiilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic”, scrie în documentul care a modificat, practic, Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2020.
Conform prevederilor inițiale ale OUG 70/2020, decontarea cu prioritate a acestor concedii medicale era gândită să se aplice
numai până la 30 septembrie 2020. Astfel, noua ordonanță a prelungit indirect termenul inițial, aspect confirmat și de
un comunicat al Ministerului Sănătății, însă este neclar până la ce dată. Din moment ce actul face referire la data de 31 decembrie 2020 pentru majoritatea măsurilor prevăzute de Guvern, este probabil că termenul e valabil inclusiv pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale.
Conform Legii 136/2020,
carantina este separarea fizică de alte persoane a persoanelor suspecte de infectare sau infectate, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau într-un loc declarat de persoana carantinată.
Referitor la
izolare, aceasta este separarea fizică a persoanelor infectate, inclusiv asimptomatice, la domiciliu, într-un loc declarat de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă ce ține de unitatea sanitară.
În ultimele săptămâni, au apărut
mai multe schimbări ce țin de concediile medicale. Printre altele, au apărut
reguli speciale noi pentru concediul medical de carantină sau izolare, iar
indemnizația aferentă a crescut. În plus, mai nou, și
bolnavii izolați în urma unei evaluări făcute fără internare în spital beneficiază de concediu medical.
Toate modificările recente privind concediile medicale pot fi urmărite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.