avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Legea carantinarii
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Legea carantinarii

Legea carantinarii.

LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic


Articolul 3


În înțelesul prezentei legi, termenii și noțiunile folosite au următoarea semnificație:

a) carantina persoanelor - măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege;

l) persoana suspectă - persoana posibil infectată care provine din zona în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, pe perioada de incubație, în baza dovezilor științifice, sau persoana care a intrat în contact direct cu o persoană infectată sau cu bunuri contaminate cu agentul înalt patogen, până la trecerea perioadei de incubație sau apariția semnelor sau simptomatologiei clinice sau paraclinice a bolii;


Articolul 8

(1) Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive.
------------------------------------

SCURT COMENTARIU:

Daca o persoana suspecta ca este infectata este tinuta in arest la domiciliu fara a se cunoaste sigur ca este infectata, fara a fi testata, consider ca, constituie o incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale.
Deci, in mod normal, art. 8 teza a doua din lege este practic neconstitutional.

Fara testare este ca si cum se considera vinovata o persoana care nu este infectata cu Covid-19 si problema este ca, pe perioada pandemiei acea persoana neinfectata poate intra in contact cu alte persoane infectate fara sa fie infectata si sa stea in izolare de mai multe ori fara a fi necesar in realitate.Adica, o persoana sanatoasa sa ajunga sa fie izolata fara a fi realmente necesar.
Aceasta este o veritabila incalcare a drepturilor si libertatilor fundamentale cu privire la libertatea persoanei si la libertatea de miscare fara temei constituitional.

Cazurile se vor inmulti si se va ajunge in situatia ca o persoana sa fie obligata de autoritati sa stea izolata fara a se cunoaste la modul exact daca este sau nu infectata fara testare, respectiv fara a exista nici o proba in sensul ca ar putea transmite noul coronavirus.

Asadar, pentru a fi respectate normele de drept constitutional este obligatoriu ca persoanele suspecte de infectare cu COVID-19 sa fie testate la o anumita durata de timp care nu este prevazuta in lege ceea ce este neconstitutional deoarece inseamna ca autoritatile au dreptul de a dispune cu privire la libertatea persoanei in mod discretional si fara probe certe atata timp cat in lege nu se prevede in mod clar durata de timp la care trebuie efectuata testarea pentru Covid 19.

Degeaba se prevede la art. 2 din lege ca:

,,Măsurile prevăzute de prezenta lege se dispun și se aplică în situațiile prevăzute la art. 1, exclusiv pentru apărarea sănătății publice, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și a ordinii publice. Toate măsurile dispuse în baza prezentei legi vor fi proporționale cu situația care le-a determinat, limitate în timp la aceasta și aplicate în mod nediscriminatoriu."

Proportionalitatea nu inseamna sa ai un numar mare de neinfectati netestati si plasati in izolare doar pentru ca sunt suspecti de o infectare nedovedita si sa fie toti izolati, fara discriminare ( adica nu exista discriminare daca toti neinfectatii sunt izolati ceea ce este absurd) conform dispozitiilor legale precitate ( art. 2 din lege).

Este obligatorie testarea suspectilor la un interval de timp rezonabil stabilit stiintific pentru a fi respectate dispozitiile constitutionale si a nu se incalca drepturile si libertatile fundamentale garantate de constitutie si de CEDO.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:30, 27 Iulie 2020
Prof. Dr. Steinu Cercel a afirmat la o conferinta la Iasi, citat de EVZ.RO:

[ link extern ]

”Toată lumea trebuie să poarte mască bine fixată pe nas şi gură, indiferent dacă e păstrată, dacă se află sau nu în colectivităţi. Pe aluminiu, cupru, virusul stă vreo 8 ore, pe tablă stă 24 de ore, pe blatul de la bucătărie, pe plastic sau oţel stă trei zile şi pe lemn stă alte cinci zile. Ce ne spun aceste date? Ne spun că trebuie să calculăm foarte bine ce facem cu începerea şcolilor în toamnă şi modalitatea de deschidere a lor“, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Dacă pînă acum medicii vorbeau despre o perioadă de existență a virusului de 14-15, acum, după studii clinice serioase, specialiștii vorbesc despre date alarmante. „Până acum am discutat de un interval de 14-15 zile, dar din păcate am avut pacienţi care după 60, chiar 70 de zile erau pozitivi în exsudatul nazo-faringian. Avem un interval diferit de luat în consideraţie la pacienţii asimptomatici, respectiv 10 zile. Practic, e vorba de două zile cât putem în momentul de faţă să izolăm aceşti pacienţi. Este un interval total insuficient din punct de vedere al curbei mersului pandemiei, ţinând cond că această rată de reproducere de 3 este luată în consideraţie şi de OMS“, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

O altă concluzie trasă în urma studiile medicale invocate este faptul că virusul persistă în organism vreme îndelungată. „În momentul în care încep să apară anticorpii, virusul nu dispare de la nivelul mucoaselor. Se observă în exudatul nazo-faringian, până chiar la 6 săptămâni. Ciclul virusului este atât de important pentru noi ca să ştim când intervenim şi cu ce medicamente putem, pentru că din punct de vedere fiziologic, afectează şi plămânul, şi intestinal, şi vasele de sânge, şi cordul şi nu în ultimul rând, structurile sistemului nervos central. Toate acestea se adaugă la un procent de 5% de pacienţi care evident că sunt cu potenţial progresiv, spre insuficienţa multiplă de organe şi de acolo spre deces“.
----------------------------------

Fata de cele aratate de prof. dr. Sterinu Cercel, este mai mult decat evident faptul ca persoanele asimptomatice trebuie in mod obligatoriu testate.
Pe de-o parte, poti tine persoane neinfectate in arest la domiciliu fara nicio justificare legala si constitutionala, iar, pe de alta parte, poti da drumul la persoane infectate fara sa sti ca mai sunt infectate daca nu sunt testate pentru Covid 19 ceea ce este complet inutil sub aspectul izolarii persoanei si a restrictionarii drepturilor acesteia.

Durata de timp cat trebuie tinuta in izolare o persoana este irelevanta in raport de necesitatea testarii care arata in mod clar adevarata situatie de fapt si necesitatea aplicarii situatiei juridice concrete aplicabile.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testarile domnului dr. streinu cercel si a doamnei primar firea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Mie imi pare o masura foarte utila. Voi ce parere aveti. Gandesc bine pentru ca vin doctorii la scara blocului si nu merg oamenii la.spital. Ar.fi fost ... (vezi toată discuția)
Am sosit ieri 25 dec din anglia în românia, pe data de 23 dec ... ovidiutgjiu ovidiutgjiu Am sosit ieri 25 dec din Anglia în România, pe data de 23 dec am făcut testul Covid la plecarea din Anglia, rezultatul fiind negativ totuși sânt obligat ... (vezi toată discuția)