ACCES GRATUIT
Revista presei
Fiecare român aruncă 129 kilograme de mâncare în fiecare an
avocatnet.ro și Digi24.ro vă prezintă cele mai importante știri ale dimineții.
Articolul continuă mai jos
Fiecare român aruncă 129 kilograme de mâncare în fiecare anFiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mâncare, în medie, iar ţinta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate până în 2030, a declarat, marţi, Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României. Premierul Ludovic Orban a făcut, marți, un apel la populație să nu mai arunce mâncarea, pentru a reduce risipa alimentară.
"Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne. Avem pentru anul 2030 drept ţintă înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare", a spus Hanganu.
Potrivit acestuia, risipa alimentară se produce pentru că estimăm greşit cantităţile atunci când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar şi pentru că nu suntem atenţi la termenul de valabilitate.
"12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş, însă stăm bine, pentru că media UE este aproape dublă. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare la coş. Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriţie şi risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populaţia României este obeză, ceea ce înseamnă că educaţia alimentară are carenţe, oamenii nu se preocupă de calitatea şi de cantitatea mâncării", a adăugat Hanganu.
Deficitul bugetar la opt luni a ajuns la 5,18% din PIBDeficitul bugetar pentru primele opt luni ale anului a ajuns la 54,77 miliarde de lei, adica 5,18% din Produsul Intern Brut, potrivit Ministerului de Finanțe. Asta înseamnă că statul a cheltuit mai mult decât a încasat.
Mai mult de jumătate din acest deficit este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19, se mentioneaza în raportul publicat de Ministerul de Finanțe.
Veniturile la buget au fost de 201,32 mld lei în primele opt luni ale anului 2020, în scădere cu 1,4% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Cheltuielile au însumat 256,09 mld lei - cu 13,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)