ACCES GRATUIT
Deputatii europeni vor masuri urgente impotriva risipei de alimente
Comisia pentru agricultura din cadrul Parlamentului European a cerut miercuri adoptarea de masuri urgente pentru injumatatirea risipei de hrana pana in 2025, dar si imbunatatirea accesului la alimente a cetatenilor europeni nevoiasi, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European.
Articolul continuă mai jos
Aproximativ 50% din alimente sunt risipite in gospodariile si supermarketurile din Uniunea Europeana, in fiecare an, in timp ce 79 de milioane de europeni traiesc la limita saraciei, iar alte 16 milioane depind de cantitatile de ajutor alimentar pe care le primesc de la institutiile de caritate. In acest context, Comisia pentru agricultura din cadrul PE a cerut, miercuri, luarea unor masuri urgente pentru a injumatati risipa de mancare pana in anul 2025 si pentru a imbunatati accesul la hrana a cetatenilor europeni nevoiasi. De asemenea, Comisia a votat o rezolutie care propune introducerea in scoli a unor cursuri de educatie alimentara si aplicarea a doua etichete pe produsele alimentare.
''Din moment ce mancarea este risipita la toate nivelele (producatori, procesori, comercianti, furnizori de alimente si consumatori) Comisia pentru agricultura cere sa fie luate masuri nationale pentru imbunatatirea eficientei rezervelor de alimente si lanturilor de consum, sector cu sector, de exemplu prin promovarea relatiillor directe dintre producatori si consumatori'' se mai precizeaza in documentul de presa.
Pentru a atinge obiectivul de a reduce pierderile alimentare la jumatate fata de stadiul actual pana in 2025, trebuie promovate campanii de constientizare atat la nivelul european, cat si la nivel national, pentru a informa publicul cum sa evite risipa de mancare, sustine rezolutia. Totodata, statele membre ar trebui sa introduca in scoli si universitati cursuri de educatie alimentara.
Etichetare si impachetare corespunzatoare
Pentru a evita situatiile in care mancarea este pusa in vanzare la o data foarte apropiata de cea a expirarii, ceea ce creste potentialul de risipa, in rezolutie s-a propus introducerea a doua etichete pentru fiecare produs: una care sa mentioneze data pana la care produsul poate fi vandut si una cu data pana la care produsul poate fi consumat.
Rezolutia se refera si la achizitiile in domeniul alimentar si prevede ca regulile ar trebui schimbate astfel incat, acolo unde este posibil, contractele sa fie acordate producatorilor locali, iar produsele ramase sa fie redistribuite catre oamenii saraci si nu aruncate.
O masura de prevenire a risipei consta in oferirea unei game largi de ambalaje pentru produsele alimentare care sa fie concepute pentru a conserva mancarea mai bine.
Parlamentul European sustine si initiativele existente in unele state membre, care constau in recuperarea mancarii nevandute pentru a fi oferita cetatenilor nevoiasi, si cere comerciantilor sa ia parte la astfel de programe.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)