ACCES PREMIUM
De ce premium?
De mâine, Codul muncii va indica clar cine poate să facă cercetarea disciplinară
În Codul muncii va apărea mâine o prevedere nouă care indică în mod expres cine poate să se ocupe de cercetarea disciplinară a salariaților, în numele angajatorului. Concret, apar trei opțiuni care deja erau folosite în practică și care astfel sunt oficializate.
Articolul continuă mai jos
„Pentru efectuarea cercetării disciplinare, angajatorul va desemna o persoană sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat în legislația muncii, pe care o/îl va împuternici în acest sens”, prevede Legea 213/2020, care
va modifica mâine Codul muncii.
Până acum, legislația
nu indica în mod expres cine ar trebui să facă cercetarea disciplinară a salariaților. Noul act normativ vine pentru a da legitimitate practicilor care deja sunt folosite de angajatori, dar și pentru a se asigura că procedura este aplicată corect de acum în colo.
„În practică, în cadrul procedurii disciplinare, angajatorii numesc comisii de cercetare, formate din trei sau mai mulți membri, ori apelează la serviciile unor consultanți externi, avocați sau servicii de resurse umane. Pentru a asigura o cercetare disciplinară corectă, este necesar ca persoana împuternicită să dețină competențe solide de legislația muncii”, scria în expunerea de motive ce a însoțit Legea 213/2020 în forma sa de proiect.
Prin urmare, de mâine, vor exista trei opțiuni - două interne și una externă. Din formularea prevederii reiese că angajatorul
va trebui să aleagă una dintre cele trei variante, fără să fie posibile combinații între ele. Ori se desemnează o persoană anume, ori se stabilește o comisie, ori se împuternicește un consultant extern specializat în legislația muncii.
Consultantul extern va putea fi un avocat, un expert în legislația muncii sau un mediator specializat în legislația muncii.
Pentru desfășurarea cercetării în sine, convocarea scrisă a salariatului vizat va fi făcută de către persoana desemnată, președintele comisiei sau consultantul extern.
Totodată, Legea 213/2020 permite salariatului
să fie reprezentat și el, dacă vrea, de către un expert în legislația muncii sau un mediator specializat în legislația muncii. Asta pe lângă cele două opțiuni care deja existau - avocatul sau un membru de sindicat.
Potrivit Codului muncii, angajatorul are dreptul să aplice sancțiuni disciplinare salariaților care săvârșesc abateri disciplinare. În afară de avertisment, pentru aplicarea unei sancțiuni disciplinare este necesară cercetarea prealabilă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.