Bună ziua. Vă rog frumos să mă ajutați cu un sfat, nu știu cum să procedez.
Lucrez într-o corporație mare în departamentul de resurse umane și managera mea mi-a cerut în marți, sa ii aduc în următoarea zi demisia(cu preaviz de scurta durata) cu prezumția ca nu am respectat programul de munca, altfel mă va cerceta disciplinar și mă va concedia.
Context: 80%din timp lucrez de la birou și în rest de acasă. Mie nu mi s-a comunicat verbal sau in scris ca nu am voie sa fac asta, în condițiile în care colegii mei procedează la fel. Am semnat și contract de telemuncă in momentul in care m-am angajat.
Pe scurt, managera a făcut diferente legate de mine încă de la început.
Următoarea zi i-am propus sa discutam mai pe larg în decursul următoarelor zile dar ea a refuzat, insistând sa semnez demisia în acel moment și în cele din urmă i-am comunicat ca nu semnez nimic și mi-a spus ca va demara o cercetare disciplinară.
Cum să procedez pentru a-mi putea lua apărarea? Pot sa chem un avocat in cadrul cercetării? Menționez ca nu avem sindicat al angajaților, doar reprezentanți.
Mulțumesc.
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
4. În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze și să susțină toate apărările în favoarea sa și să ofere comisiei sau persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele și motivațiile pe care le consideră necesare, precum și dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă.