avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz in serviciu

Buna ziua.
Soțul meu este manager de zona la o companie multinaționala. Ieri a fost chemat la sediu, unde i s-a cerut sa își dea demisia. I s-au pus in fata 3 hârtii cu discuții critice pt diverse motive, unele vechi si de 7 lun, altele de 3 luni si altele care se regăsesc in toate celelalte zone, poate chiar si in cazuri mai grave decat la el(lucrând in comerț, uneia dintre colegele lui era sa ii închidă un magazin DSV-il, iar acea colega nu a primit nici măcar un avertisment), si un referat cu desfacerea contractului de munca. Evident nu a vrut sa semneze, deoarece i s-a părut anormal ca acele cercetări disciplinare sa ii fie date toate odată, fără niciun avertisment in prealabil, fără niciun timp de a schimba ceva.. Nu a mai avut probleme, sancțiuni, nimic. Din contra, are rezultate bune, cu filialele din subordine. Acum dintr-o data au venit toc-poc sa il pună sa își dea demisia. Pentru ce? Ce avem de facut in cazul acesta? E legal si normal sa abuzeze astfel? Menționez ca eu am născut de doar 2 luni, iar înainte sa ramân însărcinată am fost colegi, insa nu am avut contact direct, fiind pe zone diferite. Pana sa ramân însărcinată, am fost si eu hărțuită sa imi dau demisia in același fel.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:58, 15 Iulie 2016
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. In speta, sotul dvs nu ar trebui sa faca nimic ci doar sa astepte ca angajatorul sa ia decizia de concediere a lui.
Sa aștepte sa vadă dacă ii desface contractul de munca și dacă este ceva abuziv sa atace la instanta.
Instanta va aprecia la judecata justețea sau injustetea deciziei de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua .am avut un conflict cu o colega de munca si am fost ... 5826327744 5826327744 Buna ziua .Am avut un conflict cu o colega de munca si am fost obligat sa imi dau demisia , ca daca nu imi desfacea contratul de munca indisciplinar.Nu mi se ... (vezi toată discuția)
demisie forțată. bună dimineața! lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, ... cristina1975 cristina1975 Bună dimineața! Lucrez într-un magazin și ieri am fost anunțate, eu si colega mea, ca din ianuarie inchid magazinul. Problema este ca vîr sa ne oblige ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! lucrez intr-o unitate scolara si zilnic ,atat eu cat si colega mea suntem hartuite si se fac presiuni de catre conducerea unitatii pentru a ne lasa ... (vezi toată discuția)