Iași-ul e un hub tehnologic important al României, atât prin companiile care s-au stabilit acolo (Amazon, Oracle, Endava, Microsoft, Google și Bitdefender, Amazon, Continental etc), cât și prin rotițele reprezentate de educație, inovare, forță de muncă și cunoștințe pe care specificul universitar al orașului le pune în mișcare.
O analiză cursdeguvernare.ro punctează rezultatele spectaculoase pe care orașul le-a obținut mizând pe ideea că lipsa infrastructurii rutiere (nicio autostradă nu leagă, încă, orașul de alte zone ale țării) nu este o piedică suficient de mare în calea nevoii de-a atrage investiții de la companii importante.
Izolat din cauza lipsei cronice de infrastructură rutieră care să aducă investiții în regiune, Iașiul a mizat în ultimul deceniu pe dezvoltarea sectorului IT&C, reușind să atragă, grație forței de muncă disponibile, companii de renume la nivel internațional. Printre firmele cu operațiuni la Iași se numără Amazon, Oracle, Endava, Microsoft, Google și Bitdefender. [...] Dinamica pozitivă a sectorului se regăsește și în cifrele privind evoluția valorii adăugate brute generată de acesta. VAB-ul IT&C din Iași a crescut de la doar 377,4 milioane de lei în 2007 la peste două miliarde de lei un deceniu mai târziu (o creștere de 6 ori), potrivit datelor transmise de INS la solicitarea cursdeguvernare.ro.
Mai mult, o cercetare simplă pe internet scoate la lumină documentul Digital Transformation Strategy for the city of Iaşi, ce are la baza Digital Cities Challenge, o inițiativă a Comisiei Europene cu scopul principal de a sprijini orașele în calea lor către transformarea digitală. Din perspectiva acestui studiu, Iași-ul ar fi la nivelul 4 din cele 9 ale evoluției unui oraș digital.
În acest context, discuția cu Dan Zaharia (fondator al Fab Lab Iași, implicat în Școala Informală de IT, membru al Consiliului de Transformare Digitală Iași) s-a axat pe ecosistemul antreprenorial de la Iași, modul în care orașul încurajează sau își propune să încurajeze în viitor poziția sa ca pilon al dezvoltării locale în România, dar și pe ce face Iași-ul pentru a atrage talente si investiții ca puține alte orașe românești și multe alte lucruri.
O să vedeți, în interviu, câteva idei foarte interesante despre modul în care o comunitate locală poate gândi, atunci când își propune să atragă investitori ori forță de muncă. Norocul e partea cea mai puțin importantă a unei astfel de abordări, iar cifrele, datele colectate cât mai des, prelucrate și înțelese cum trebuie, sunt adevărata baghetă magică ce permite oamenilor asemeni lui Dan să ia decizii de business în timp real.
Interviul poate fi urmărit atât video, cât și audio
Vă invităm să vedeți interviul mai jos.Pentru cei care doresc să asculte varianta audio, am inclus interviul în podcastul Legile Tehnologiei, pe care îl realizez la avocatnet.ro, alături de Adriana Radu. Podcastul poate fi ascultat pe toate platformele de podcasting, cum ar fi, spre exemplu:
- Spotify (https://spoti.fi/2H2Kbrt),
- Apple (https://apple.co/3hHdahj) sau
- Google (https://bit.ly/35SZhKN)
Comentarii articol (1)