În decursul ultimilor câteva decenii, cercetătorii au observat că rata de adoptare a tehnologiei accelereaza, cu invenții precum telefonul, televiziunea și Internetul atingând numere masive de utilizatori într-un timp tot mai scurt. Vor fi următoarele pe listă instrumentele AI generative?
Datele SimilarWeb pentru decembrie sugerează ca ChatGPT a avut o durată medie de 7 minute pentru o vizită. Acest lucru se compară direct cu Facebook cu un timp/vizita la 9,5 minute și Wikipedia la aproape 4 minute, dar e în urma YouTube la 20 de minute sau Google la mai mult de 10.
Cu traiectoria arătată de ChatGPT, acest lucru este cu totul posibil. Oricum te-ai uita la cifrele astea, e clar ca sunt impresionante. Dar hai sa vedem concret cine este Open Ai si care vor fi implicațiile tehnologiilor AI în modelarea societății.
Mai întâi, cine a construit ChatGPT?
ChatGPT este “creația” OpenAI, o companie de cercetare în inteligență artificială. Misiunea sa este de a dezvolta un sistem de inteligență artificială generală „sigur și benefic”. OpenAI are 375 de angajați, a twittat Sam Altman (CEO-ul companiei) în ianuarie. „OpenAI a reușit să adune cei mai talentați cercetători și ingineri din domeniul AI”, a spus el, de asemenea, într-o conferință din ianuarie.
Când Altman a cofondat OpenAI, el și un grup de investitori timpurii, inclusiv Elon Musk și Peter Thiel, au dorit să contracareze hegemonia crescândă a Google în domeniul inteligenței artificiale.
Google tocmai încheiase achiziția de 500 de milioane de dolari a DeepMind, start-up-ului bazat la Londra care a realizat doi ani mai devreme un avans major prin catalogarea aproape a tuturor proteinelor cunoscute din organismul uman.
Ce e ChatGPT. Cod roșu la Google
ChatGPT este un model de limbaj conversațional de mare dimensiune (LLM) care poate discuta aproape orice subiect la un nivel aproape uman. Acesta citește contextul și răspunde ușor la întrebări, desigur uneori nu cu precizie (îmbunătățirea preciziei fiind un proces in curs de dezvoltare). După lansarea aplicației in beta public gratuit pe 30 noiembrie, bot-ul AI alimentat de GPT-3 a inspirat uimire, minune și teamă în educație, securitatea computerului și finanțe. A zguduit industria tehnologică, stimulând o investiție de 10 miliarde de dolari de la Microsoft și determinând Google sa anunte Cod Rosu, inclusiv determinandu-l pe Sergey Brin sa se intoarca “mana’n lupta, solicitand dupa multi ani din nou access de developer la codul produselor Google.
AI-ul si remodelara din temelii a pieței muncii în IT
ChatGPT este primul chatbot universal ce demonstrează puterea inteligenței artificiale de a îndeplini sarcini tradițional asociate cu „munca inteligenta”. Dar viitorul nu va implica doar transferul sarcinilor de la oameni la mașini. Când tehnologia permite mai multor oameni să își rezolve îndatoririle cu ajutorul unei mașini, rezultatul va fi de obicei generarea de modele de afaceri, joburi și fluxuri de lucru noi. Inteligența artificială nu va fi diferită: pentru a debloca într-adevăr potențialul lui ChatGPT, lumea va avea nevoie de noi și diferite tipuri de organizații. – Harvard business review
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)