Până în weekendul trecut, era un startup din China cvasi-necunoscut. Într-o singură zi, a dat Wall Street-ul cu susul în jos și a devenit o preocupare centrală pentru Big Tech și, în egală măsură, pentru establishment-ul politic american. Just like that!
- Reculul Nvidia a antrenat și scăderea acțiunilor unor companii din energie. Ascensiunea DeepSeek i-a determinat pe investitori să reevalueze potențialul sectorului care a înflorit alimentând cu electricitate explozia AI.
- Creșterea competiției grăbește obținerea Inteligenței Artificiale Generale (AGI), cea care rivalizează inteligența umană sau Sfântul Graal căutat de toate marile companii din domeniu. Și, totodată, accentuează îngrijorările privind viitorul omenirii.
- Larry Summers, un prestigios economist american, membru în board-ul OpenAI, afirma că într-un orizont de timp de trei-cinci ani, inteligența artificială poate să producă „miracole”. Or, de la lansarea ChatGPT – punctul de inflexiune în revoluția AI – au trecut doi ani și două luni. Iar avântul DeepSeek poate accelera lucrurile.
Iar „acesta este de-abia începutul”, avertizează Nassim Taleb, autorul cărții bestseller „The Black Swan” (DeepSeek nu e cumva tot un fel de lebădă neagră?!), într-un interviu pentru Bloomberg. Pesimistul gânditor e de părere că, pe viitor, am putea asista la scăderi mult mai ample – de două sau chiar trei ori mai mari decât deprecierea Nvidia de lunea trecută. Și, mai continuă el, acest episod i-a trezit la realitate pe investitorii care credeau că tot ce poartă amprenta AI nu are cusur.
Nu e pentru prima oară când Taleb lansează avertismente (aproape) apocaliptice, însă spusele sale pot reprezenta un bun pretext pentru dezbaterea noastră. În principiu, succesul Nvidia – principalul câștigător al revoluției AI în materie de hardware – derivă din faptul că atât giganții tech, cât și administrația de la Washington nu au ezitat să plătească oricât pentru cipurile sale performante, considerate indispensabile pentru dezvoltarea inteligenței artificiale.
În vara anului trecut, cota Nvidia din piața cipurilor utilizate pentru antrenarea unor modele AI, precum ChatGPT al OpenAI, era estimată undeva la 70%-95%. Așa că nu trebuie să ne mire că, în ultimele trei trimestre, compania a raportat marje ale profitului brut de peste 75% – rentabilitate absolut ieșită din comun pentru o companie care proiectează și, ulterior, produce cu terți hardware. Sau „monopoly-like margins”, după o formulare recentă a revistei britanice „The Economist”.
Investițiile făcute cu atâta larghețe în ultimii ani de companii și de guvern se circumscriu unui scop măreț, cu implicații geostrategice. Sfântul Graal pe care îl caută Statele Unite în ultimii ani este Inteligența Artificială Generală (AGI), adică tehnologia capabilă să eclipseze inteligența umană. Cine o descoperă primul are un avantaj competitiv semnificativ asupra rivalilor (a se citi China, în cazul de față). Despre cât de „ortodoxă” este cu adevărat această tehnologie vom dezbate puțin mai jos.
Iar, peste noapte, intră în scenă DeepSeek, un startup chinezesc fondat în mai 2023 de High-Flyer, fondul de hedging al unui oarecare Liang Wenfeng, un programator care a folosit virtuțile inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți performanța vehicului său investițional. Ce s-a întâmplat, mai concret? Chatbot-ul derivat din cel mai recent model de inteligență artificială al DeepSeek („R1”) a devenit luni cea mai descărcată aplicație gratuită din AppStore – cu referire la piața americană –, detronând ChatGPT.
OpenAI a primit astfel o dublă lovitură: DeepSeek pretinde că tehnologia din spatele aplicației care rivalizează performanțele celui mai popular asistent AI din lume implică investiții infime, raportat la efortul financiar depus de rivalii americani. De altfel, analiștii de la banca de investiții Jefferies estimează costul de dezvoltare al unei versiuni anterioare „R1” la 5,6 milioane de dolari, adică mai puțin de 10% din cât a plătit Meta Platforms pentru dezvoltarea propriului model de limbaj Llama.
Chiar Nvidia a anunțat luni, după ce acțiunile s-au prăbușit cu 17%, că DeepSeek a reușit să creeze tehologia folosind cipuri (Nvidia) de generație mai veche și mai puțin performante, în perfectă conformitate cu restricțiile de export impuse Chinei de Statele Unite. Din 2022, America a început să limiteze exporturile de tehnologie de vârf în China, tocmai pentru a încetini progresul principalului său rival economic și militar. Sau, altfel spus, pentru a menține decalajul tehnologic dintre cele două țări, estimat de unele surse la unu sau chiar două decenii.
Pe cale de consecință, investitorii au început să pună la îndoială perspectivele Nvidia în noul context. Dacă, pe termen scurt, vânzările producătorului de cipuri nu vor fi afectate (în baza comenzilor plasate cu câteva luni înainte), necunoscutele apar pe măsură ce încercăm să anticipăm dinamica afacerii în următorii ani.
Ca o paranteză, printre acțiunile pe care picajul Nvidia pare să le fi „molipsit” s-au numărat și companiile din sectorul energetic. E de notorietate că centrele de date care asigură infrastructura AI sunt mari „devoratori” de electricitate. Consumul lor îl rivalizează pe cel al marilor orașe americane. De exemplu, mizând pe o schimbare radicală a datelor problemei, investitorii au penalizat drastic acțiunile Vistra, producător de energie electrică (cu centrale pe gaz și parcuri fotovoltaice), unul dintre campionii S&P 500 din 2024. Compania a pierdut aproape 30% din capitalizare luni.
GOOD TO KNOW: iShares U.S. Technology ETF (IYW), cel mai mare ETF american cu expunere pe inteligență artificială din perspectiva activelor (peste 20 de miliarde de dolari) a scăzut și el cu puțin peste 4,5% în fatidica zi de 27 ianuarie, revenindu-și parțial a doua zi. După Apple și Microsoft, Nvidia reprezintă acum a treia cea mai mare deținere a fondului administrat de BlackRock, cu o schemă de ponderare care ține cont de capitalizarea bursieră a companiilor componente.
Aviz amatorilor: și tu poți să-ți creezi propriul ETF folosind funcționalitatea PIES (Portofolii de Investiții cu Execuție Simplificată) prin aplicarea aceleiași scheme de ponderare. Singurul efort e să alegi companiile în ale căror perspective crezi. Sugestie: poți să te inspiri din structura propusă de diferite ETF-uri specializate.
Trump: America, trezește-te!
Reacțiile au venit cu duiumul. Președintele Donald Trump, care la nici 24 de ore după depunerea jurământului a patronat lansarea proiectului Stargate – o investiție în infrastructură AI în valoare de 500 de miliarde de dolari, derulată de OpenAI, Oracle și SoftBank – s-a simțit dator să ia cuvântul: ascensiunea aplicației chinezești ar trebui să le dea deșteptarea companiilor americane din sectorul tehnologic, a declarat luni președintele.O zi mai târziu, Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a postat pe X o fotografie alături de Satya Nadella, șeful Microsoft (principalul sponsor al OpenAI), cu următorul comentariu: parteneriatul nostru intră într-o „nouă etapă”, pentru care suntem mai pregătiți decât oricine altcineva. Din cele două semne de exclamare de la finalul enunțului decurg și câteva întrebări de bun-simț: ce vrea să insinueze, de fapt, Altman în acest moment delicat? Să fie OpenAI mai aproape decât oricând de atingerea nivelului AGI, tehnologia căutată cu orice preț?
De-a lungul ultimelor luni, mai mulți analiști au atras atenția asupra faptului că progresul din AI a intrat într-un impas, pe măsură ce datele disponibile pe internet – „terenul de antrenament” al marilor modelele de limbaj – au fost asimilate în totalitate.
Pe de altă parte, reputatul economist Larry Summers, membru în board-ul OpenAI din noiembrie 2023, spunea într-un interviu acordat revistei Forbes în primăvara lui 2024 că, mai devreme de trei-cinci ani, nu ne putem aștepta ca AI să producă un „miracol” în materie de productivitate. Iar „regula în privința inovației tehnologice e că (la început) lucrurile se întâmplă mai greu decât te-ai aștepta, pentru ca – mai apoi – să se întâmple mai repede decât te-ai fi așteptat”, adăuga fostul secretar al Trezoreriei (Ministerul de Finanțe american) din timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Bill Clinton.
Or, de la lansarea ChatGPT – punctul de inflexiune în revoluția AI – au trecut doi ani și două luni, apropo de orizontul de timp indicat de Summers.
Creșterea competiției va democratiza accesul la „piperatele” cipuri
Unii jucători din sectorul tech privesc cu ochi buni ascensiunea DeepSeek. Christophe Fouquet, CEO-ul ASML Holdings – un furnizor olandez de echipamente industriale pentru producția de cipuri, listat pe mai multe piețe importante – e de părere că piața ar trebui să se pregătească pentru apariția „mai multor elefanți în cameră”, care vor scădea costul dezvoltării AI. Iar ASML se așteaptă la o creștere a cererii de cipuri din partea companiilor care folosesc inteligența artificială, cum ar fi producătorii de mașini, roboți sau smartphone-uri. Cu alte cuvinte, CEO-ul companiei mizează pe o democratizare a accesului la semiconductori, din moment ce costul acestora va reprezenta doar o mică parte din prețul pe care și-l permit acum mai ales „grei”, precum Alphabet, Amazon sau Meta. Niște aplicații AI mai suple vor necesita resurse de calcul mai ieftine.
De precizat că titlurile ASML nu o duc pe roze, aflându-se pe un trend descendent accentuat. Acestea se tranzacționează cu un discount de circa 35% față de maximele de la începutul lui iulie. De asemnea, apariția DeepSeek în peisaj a reprezentat o știre negativă și pentru compania olandeză, aceasta nereușind să recupereze piederea înregistrată luni, chiar și după saltul antrenat de publicarea unor rezultate financiare peste așteptări la mijlocul săptămânii.
Stimularea competiției odată cu avântul DeepSeek – de amintit și faptul că tehnologia este open-source – are și o latură mai puțin luminoasă, oricât de paradoxal ar suna observația. Steven Adler, un fost cercetător în domeniul siguranței la OpenAI, se declară destul de „îngrozit” de ritmul în care evoluează lucrurile în domeniu. Adler a părăsit compania în noiembrie, pentru că – spune el – tehnologia se îndreaptă cu pași atât de repezi către nivelul AGI, încât a început să-și facă grji privind viitorul omenirii. Iar, îngrijorările exprimate într-o postare pe X preluată de The Guardian sună cam așa: „Când mă gândesc unde îmi voi întemeia o viitoare familie sau cât voi economisi pentru pensie, nu pot să nu mă întreb: va reuși să ajungă omenirea până acolo?”
În rest, poate ar merita să analizăm și evoluția recentă a câtorva dintre „colegii” Nvidia din selectul club al „Celor 7 magnifici”, mai ales a celor care sunt parte din revoluția AI. Microsoft, principalul partener al OpenAI, a scăzut cu doar 2% după episodul DeepSeek și și-a revenit complet a doua zi. Asta în condițiile în care acțiunile companiei co-fondate de Bill Gates s-au apreciat cu peste 90% de la lansarea ChatGPT, o parte din ascensiune datorându-se și preocupării aparte pentru inteligența artificială.
Ieri însă, povestea s-a schimbat. Pe fondul unui guidance sub așteptări legat de veniturile din cloud, acțiunile Microsoft scădeau cu peste 6%. Probabil pesimismul investitorilor a avut la bază și legătura gigantului tech cu Open AI și un potențial impact negativ în perspectivă pe segmentul de inteligență artificială.
Titlurile Alphabet, corporația în sânul căreia s-a născut Gemini (un alt concurent al ChatGPT), au suferit luni un recul ceva mai mare (minus 4%), însă au recuperat a doua zi o parte din terenul pierdut. Capitalizarea Alphabet s-a dublat în intervalul scurs de la apariția chatbot-ului OpenAI.
Cât despre acțiunile Meta Platforms (Facebook), acestea nu au fost deloc afectate, nici luni, nici marți, cu toate că s-au apreciat cu aproximativ 620% din octombrie 2022 până azi. Explicația? Investitorii au așteptat niște rezultate robuste. Și nu au fost dezamăgiți.
Dar poate chiar DeepSeek se va dovedi o mare dezamăgire pentru fanii săi din ce în ce mai mulți. O teză a OpenAI, susținută de administrația americană, este că tehnologia asiatică nu e altceva decât o creație a ChatGPT prin încălcarea condițiilor de utilizare, adică un banal furt de proprietate intelectuală.
Singurul lucru cert e că saga DeepSeek nu se oprește aici.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Deschide un cont de tranzacționare la Investimental
--
Comentarii articol (0)