După semnarea unui contract nu se pot adăuga, la acelaşi document, noi perioade de asigurare socială, printr-un act adiţional. În acest caz, după plata integrală a contribuţiilor stabilite în documentul anterior, contribuabilul poate opta pentru semnarea unui nou contract, care să prevadă alte intervale de timp decât cele stipulate în primul document, însă vechimea maximă, indiferent de numărul de contracte semnate, pe care contribuabilul vrea să o adauge la stagiul de cotizare la pensie nu poate depăşi şase ani, după cum este precizat în OUG 163/2020, informaţie confirmată şi de comunicatul emis vineri de Casa Naţională de Pensii (CNPP).
“După data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, nu se mai poate încheia act adiţional la acesta. În situaţia în care după data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, persoana interesată doreşte să se asigure în condiţiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă, poate încheia un nou contract de asigurare socială, cu condiţia ca perioadele de asigurare cumulate din cele două contracte de asigurare socială să nu depăşească 6 ani”, se arată în comunicatul CNPP.
De exemplu, contribuabilul M. încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii Constanţa în care vrea să plătească contribuţiile pentru câteva luni din intervalul 2017-18. După ce plăteşte întreaga sumă stipulată în contract, realizează că nici în intervalul august-decembrie 2019 nu a avut venituri care au fost supuse plăţii CAS şi încheie un nou contract pentru această perioadă. La finalul plăţii integrale pentru acest al doilea contract, mai semnează unul pentru primele două luni din 2020.
Important! Indiferent de numărul de contracte încheiate cu casa de pensii durata maximă care poate fi asigurată în sistemul de pensii nu poate depăşi şase ani.
CNPP mai explică faptul că dacă sumele stipulate în contract/e nu sunt achitate în întregime, adică contribuabilul va plăti doar atât cât îşi permite, stagiul de cotizare se va calcula la valoarea sumelor plătite, fără a exista vreun fel de penalităţi.Reamintim că OUG 163/2020 stipulează că acest contract de asigurare socială se poate încheia doar pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi numai pentru perioade anterioare semnării documentului. Astfel, mecanismul nu se adresează celor care vor să se pensioneze anticipat.
În plus, trebuie menţionat faptul că mecanismul nu poate viza perioadele în care contribuabilul a lucrat în străinătate cu forme legale. Legislaţia în vigoare prevede faptul că perioadele cu durată mai mare de un an lucrate în străinătate pot fi adăugate la stagiul de cotizare minim din România, dacă în respectivul stat au fost plătite contribuţii pentru pensii.
Puteţi regăsi AICI paşii de urmat pentru a încheiat un contract de asigurare socială cu casa de pensii.
Comentarii articol (2)