ACCES GRATUIT
UPDATE: Reguli oficiale pentru pelerinajele religioase: Pot participa doar cei care stau în localitatea unde are loc sărbătoarea
Accesul pelerinilor la sărbătorile religioase va fi restricţionat, măsura fiind cuprinsă într-o hotărâre de Guvern oficializată vineri. HG-ul apare la câteva zile după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a hotărât că pot participa doar persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se desfăşoară procesiunea, motivând numărul mare de noi îmbolnăviri de COVID-19 din ultima perioadă înregistrate în România.
Articolul continuă mai jos
Concret,
HG 841/2020, care se aplică deja, stabilește că
"pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate". De asemenea, HG-ul prevede și că este interzisă participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase amintite anterior a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară respectivele activități.
HG 841/2020 face posibilă intrarea în vigoare a măsurilor stabilite, lunea trecută, de către CNSU, prin Hotărârea 47/2020, document care n-a fost publicat în Monitorul Oficial.
“Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”, se menţionează în
Hotărârea nr. 47 a CNSU.
Această decizie va avea un impact major asupra celei mai mari sărbători religioase ce va avea loc pe 14 octombrie, respectiv ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. An de an, la racla cu moaştele Sfintei Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi vin mii de pelerini, iar municipiul Iaşi devine pentru câteva zile cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.
“Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu este numai participarea la fața locului, riscul major este pe durata transportului, în autocare, în timpul în care se deplasează către localitatea respectivă sau înapoi acasă. Dacă se stă într-un autocar sau într-un mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat şi sper că populaţia ne înţelege pentru această decizie. Deci sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care se desfăşoară activitatea respectivă şi nu se permite participarea unora din afara localităţii respective”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, la finalul reuniunii CNSU de luni.
Printre hotărârile CNSU de luni se numără şi
instituirea carantinei de cel puțin zece zile pentru persoanele care vin din zone în care s-a înregistrat o creștere a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)