Luni a intrat în vigoare un ordin al ministrului economiei prin care este oficializată procedura de obținere a microgranturilor oferite de Guvern, de către întreprinderi mici și mijlocii (IMM), persoane fizice autorizate (PFA) și cabinete medicale individuale (CMI). Ordinul conține precizări detaliate cu privire la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru accesarea granturilor, procedura ce trebuie urmată pentru aplicații, precum și monitorizarea și controlul beneficiarilor.
Microgranturile reprezintă ajutorul de stat cu cel mai mic cuantum (2000 de euro), din cadrul
granturilor acordate de Guvern, pentru a ajuta firmele și alți operatori economici afectați în timpul pandemiei să își revină sau să remedieze din pierderi. Pe lângă IMM-uri, microgranturile vor putea fi obținute și
de PFA-uri și de către
CMI-uri.
Aceste ajutoare de stat sunt mai aproape de aplicare, după ce în Monitorul Oficial nr. 902 și nr. 902Bis a apărut procedura de implementare a finanțării prin microgranturi (fiind vorba de Ordinul ministrului economiei nr. 2989/2020). Înscrierile nu sunt posibile, încă, astfel că cei interesați
mai trebuie să aștepte pentru acest lucru.
Cum spuneam și mai sus, procedura conține prevederi detaliate (multe reproduse din OUG nr. 130/2020, care a implementat măsura de acordare a granturilor), însă cel mai important aspect al procedurii se referă la aplicația propriu-zisă.
În primul rând, cei interesați se vor înscrie pe site-ul
granturi.imm.gov.ro, unde își vor crea un profil (
acest lucru este posibil, la momentul de față, doar înscrierea propriu-zisă în program nu este deschisă, deocamdată).
După aceea, odată ce perioada de înscrieri va fi deschisă (care va trebui comunicată
cu cel puțin trei zile anterior deschiderii și care
va dura cinci zile), solicitanții vor folosi formularul conținut în Anexa nr. 1 a Ordinului ministrului economiei nr. 2989/2020.
Procedura mai prevede aspecte referitoare la verificarea și selecția beneficiarilor. Este important pentru cei ce aplică să știe că informații relevante vor fi trimise atât pe mail, cât și pe site-ul programului - de aceea, aceștia ar trebui să verifice și site-ul, după ce aplică.
În ipoteza unei decizii de respingere a solicitării, cei care au aplicat pentru microgranturi vor avea
cinci zile de la momentul comunicării deciziei să depună contestație.
Dacă în urma verificării de către autorități, cei care au aplicat vor îndeplini condițiile de eligibilitate, li se va oferi un contract de finanțare, atât timp cât vor exista fonduri disponibile. Acesta va trebui semnat în cel mult cinci zile de la momentul primirii.
În ceea ce privește controlul beneficiarilor, aceștia trebuie să știe că autoritățile au dreptul să facă verificări inopinate, pentru a verifica veridicitatea documentelor depuse pentru accesarea finanțării sau pentru a verifica felul cum sunt folosiți banii.
Nu în ultimul rând, trebuie precizat și că ajutoarele date, în cadrul programului, vor fi publicate atât pe site-ul Ministerului Finanțelor, cât și pe cel al Consiliului Concurenței (în secțiunea dedicată ajutoarelor de stat). Informațiile vor preciza și ce entități au primit ajutoare.
Atenție! Chiar dacă procedura de implementare a fost oficializată, înscrierile nu sunt deschise, deocamdată. Acestea ar trebui, însă, să înceapă în curând.
Comentarii articol (1)