Într-un răspuns la o solicitare făcută de redacția noastră, un reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) transmite că fiecare dintre cele două metode de asigurare a unui venit mai mare după vârsta de pensionare, respectiv cumpărarea vechimii pentru pensie sau contribuția la un sistem de pensii suplimentare, este o componentă a unui sistem mai amplu, iar alegerea uneia în defavoarea celeilalte poate fi făcută de salariați în funcție de vârsta lor și de perioada pe care o mai au de lucrat.
Mai exact,
Mihai Bobocea, consilier al board-ului și purtător de cuvânt al APAPR, precizează că
“industria fondurilor de pensii nu s-a poziționat niciodată antagonic față de sistemul public de pensii, cu care pensiile private sunt complementare”.
Astfel, specialistul consideră că ambele aspecte, respectiv contributivitatea în sistemul public și economisirea în sistemul de pensii private, sunt, de fapt,
“fațete ale aceluiași întreg, menit să asigure un venit de înlocuire cât mai decent la vârsta retragerii din viața activă”.
Apoi, posibilitatea de a completa vechimea pentru pensie, prin
plata retroactivă a stagiului de cotizare în sistemul public, măsură introdusă recent de
OUG 163/2020 și despre care redacția noastră a scris
o serie de articole, poate reprezenta
o oportunitate pentru salariații aflați aproape de vârsta pensionării, adică pentru cei care mai au cel mult zece ani până la pensie, ținând cont de penalizările prevăzute de legea pensiilor în cazul pensionării anticipate sau a stagiului incomplet de cotizare.
“Restul, adică marea majoritate a celor aflați în perioada activă profesional, au încă suficient timp pentru a acumula stagiul de cotizare cerut de lege pentru o pensionare la termen. Fondurile de pensii private (obligatorii și facultative) sunt mult mai potrivite pentru aceștia, complementar contributivității în sistemul public, pentru acumularea unor resurse care să suplimenteze pensia de stat la vârsta retragerii din activitate”, mai transmite reprezentantul APAPR.
În momentul de față, în România există
mai multe categorii de pensii. Este vorba, mai exact, despre
Pilonul I de pensii (obligatoriu), adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii,
Pilonul II (obligatoriu), ce este administrat privat, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și
Pilonul III (facultativ), care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea. Cel care datorează contribuție la pensii asigură umplerea Pilonului I și a Pilonului II, proporțional cu cotele decise prin lege.
Suplimentar, de la începutul anului, angajatorii
pot să acorde propriilor salariați pensii suplimentare,
sub forma pensiilor ocupaționale, care sunt, la fel ca Pilonul III,
facultative.
Comentarii articol (3)