În primăvară, Guvernul dădea, prin OUG nr. 30/2020, un ajutor financiar PFA-urilor pentru că nu-și mai puteau desfășura activitatea din cauza restricțiilor impuse de autorități. Astfel, PFA-urile cu activitatea întreruptă au putut să ceară de la stat o indemnizație de 75% din câștigul salarial mediu brut (aproximativ 4.072 de lei - valoarea brută).
Prin OUG nr. 130/2020, Guvernul vine cu alte forme de ajutor pentru PFA-uri, IMM-uri și alte categorii de beneficiari, sub forma unor granturi. Pentru PFA-uri, Guvernul oferă ca ajutor de stat microgranturi de câte 2.000 de euro, pentru care înscrierile se pot face de azi și până vineri.
Pe platforma de înscrieri (granturi.imm.gov.ro), solicitanții trebuie să completeze, printre altele, și declarația privind ajutorul de stat. În procedura privind obținerea acestor microgranturi scrie că solicitanții "nu depășesc plafonul de 800.000,00 Euro pe Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 aprobat de către Comisia Europeană".
Acum ceva vreme, Ministerul Economiei răspundea la întrebarea dacă obținerea indemnizației de stare de urgență împiedică obținerea microgranturilor de 2.000 de euro: "Microgranturile se acordă Beneficiarilor care nu depăşesc plafonul de 800.000,00 euro pe Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 aprobat de către Comisia Europeană".
Indemnizația de stare de urgență, o altă formă de ajutor de stat, nu împiedică, așadar, obținerea microgranturilor de 2.000 de euro de către PFA-uri, atâta vreme cât nu se depășește acel cuantum de 800.000 de euro (evident, dat fiind cuantumul indemnizației de stare de urgență, nu are cum să se ridice nici măcar la jumătate din această sumă). Trecerea acestor sume în declarația respectivă ar trebui făcută, așadar, pentru a nu pierde șansa de a obține microgranturile. Reamintim că banii se dau în ordinea primului venit, în limita fondurilor disponibile.
Microgranturile se pot folosi, în mare, pentru datorii față de furnizori și stat, cheltuieli cu chiria, cheltuieli cu echipamente de protecție medicală, cheltuieli cu stocuri și chiar cheltuieli cu achiziția de servicii și reparații.
Înscrierile au început azi la ora 10:00, iar până la ora 15:15 sunt înscriși deja 8580 de solicitanți SRL-uri (majoritatea), PFA-uri, cabinete medicale ș.a.. Totalul alocat acestei scheme de ajutor de stat este de 100.000.000 euro, ceea ce înseamnă că sunt bani pentru 50.000 de solicitanți.