„Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiția înscrierii în Registru”, este precizat în forma actuală a Legii nr. 297/2018, ulterior modificării aduse prin Legea nr. 196/2020 (în 11 septembrie). Până la acel moment, înscrierea în RNPM era obligatorie doar pentru acele titluri executorii pentru care legea cerea expres îndeplinirea formalităților de publicitate, pentru a fi puse în executare.
Atenție! Nu orice înscris sub semnătură privată este titlu executoriu, ci doar acelea cărora legea le recunoaște posibilitatea de a fi titluri executorii. De asemenea, această condiție de înscriere în RNPM nu are legătură cu validitatea încheierii contractului, care rămâne, oricum valabil încheiat, aspect care ține de elementele existente la momentul încheierii acordului - nu ulterioare, cum e cazul înscrierii în RNPM, pentru executare silită.
Avocații de la Radu și Asociații au oferit, aici, o serie de exemple de înscrisuri care, dacă au fost încheiate sub semnătură privată trebuie, de acum, să fie înregistrate în RNPM, pentru a putea fi puse în executare:
- biletele la ordin;
- contractele de credit bancar;
- contractele de garanție personală încheiate de instituții de credit, precum și
- contractele de locațiune.
La prima vedere, schimbarea poate părea simplă și clară (chiar dacă, practic, face mai dificilă obținerea executării silite). În realitate, ea dă naștere unor întrebări suplimentare, aspecte cu privire la care i-am întrebat și pe avocații de la Radu și Asociații (Elena Lăzărescu, Avocat senior, și Loredana Duica, Avocat senior).
1. Ce se întâmplă cu contractele încheiate înainte de intrarea în vigoare a noii prevederi, dacă nu au fost înregistrate în RNPM? Se aplică obligația și în privința lor?
Având în vedere că, până la 11 septembrie, existau contracte - de tipul celor de mai sus - care, deși erau încheiate sub semnătură privată, puteau fi puse în executare fără înregistrare în RNPM, e clar că mulți se vor afla în situația în care nu vor ști dacă noile modificări produc efecte și asupra lor sau nu. Nici Legea nr. 196/2020 nu ajută, pentru că nu conține dispoziții tranzitorii.
„Pe scurt, condiția înregistrării în Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM) reprezintă, într-o interpretare rezonabilă, o condiție legată de și prealabilă fazei de executare silită. În conformitate cu dispozițiile legale și concluziile Înaltei Curți de Casație și Justiție cuprinse în Decizia Nr. XIII din 20 martie 2006, dispozițiile indicate din Legea nr. 196/2020 se vor aplica imediat, inclusiv în cazul contractelor aflate în derulare: normele în materia <<executării silite (…), ca norme de procedură, nici nu retroactivează și nici nu supraviețuiesc, ci sunt de imediată aplicare. Mai mult, procedura de executare silită fiind de ordine publică, rezultă existența unei situații juridice obiective legale, cu privire la care orice lege nouă are un efect imediat.>>”, consideră Elena Lăzărescu și Loredana Duica.
Acestea au continuat și au precizat, astfel, că „pentru cererile de executare silită introduse după intrarea în vigoare a Legii 196/2020, nu este relevant dacă titlul executoriu a fost încheiat anterior sau ulterior datei la care Legea nr. 196/2020 a intrat in vigoare. În ambele cazuri trebuie urmată procedura înregistrării în RNPM. O interpretare contrară, în sensul în care noua condiție s-ar aplica doar contractelor încheiate ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 196/2020, poate genera, în practică, riscul ca titlul executoriu respectiv să nu poată fi pus în executare”.
Însă acest lucru nu înseamnă că toți cei care au încheiat contracte sub semnătură privată (și cărora legea le recunoaște caracterul executoriu) trebuie să se grăbească să își înregistreze imediat înscrisurile în RNPM, după cum se va vedea mai jos.
2. Dacă nu are nevoie imediat să recurgă la executare silită, o persoană ar putea să aștepte să își înregistreze înscrisul sub semnătură privată până ce această necesitate apare.
„În interpretarea noastră, înscrierea în RNPM reprezintă, în mod rezonabil, o condiție legată de punerea în executare a înscrisurilor sub semnătură privată, care, potrivit legii, sunt valabil încheiate şi au caracter de titlu executoriu. Aceasta nu vizează calificarea înscrisului respectiv drept titlu executoriu. Așadar, fiind vorba despre o condiție administrativă prealabilă punerii în executare, persoana interesată va putea efectua înscrierea contractului ulterior încheierii acestuia, dar anterior înaintării cererii de executare silită”, consideră avocatele de la Radu și Asociații.
Cu alte cuvinte, persoanele interesate pot să aștepte să își înscrie contractele în RNPM până ce acest lucru devine necesar. Practic, singura condiție e ca înscrierea să aibă loc înainte de a se cere executarea silită. Legea nr. 196/2020 nu a introdus vreo condiție cu privire la momentul în care e necesar acest lucru, atât timp cât ordinea precedentă e respectată.
Comentarii articol (2)