ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Condiția înscrierii în RNPM a actelor sub semnătură privată pentru a fi titluri executorii este neconstituțională. Decizia CCR, oficializată azi
Condiția impusă acum mai bine de un an prin lege ca înscrisurile sub semnătură privată să poată să funcționeze ca titluri executorii doar dacă sunt înscrise în Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM) a fost declarată în noiembrie 2021 de Curtea Constituțională ca fiind contrară legii fundamentale, iar decizia a apărut azi în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
„În ședința din data de 4 noiembrie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 4 alin. (3) din Legea nr.297/2018 privind publicitatea mobiliară, republicată, sunt neconstituţionale.
Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare: «(3) Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate și au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiția înscrierii în Registru»”, a transmis CCR joi într-un comunicat anul trecut.
Azi, Decizia CCR nr. 748/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial, devenind astfel general obligatorie. Dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei; pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
În septembrie 2020 a avut loc o modificare a Legii publicității mobiliare, prin care s-a stabilit că orice înscris sub semnătură privată căruia legea îi recunoaște caracterul executoriu, pentru a putea fi pus în executare, trebuie să fie înregistrat în RNPM. Modificarea a suscitat la vremea respectivă numeroase critici și semne de întrebare privind sfera sa de aplicare (detalii, aici). În linii mari, practica nu a primit cu brațele deschise această condiție cu RNPM.
„Ne bucurăm că astăzi Curtea Constituțională a decis că art. 4 alin.(3) din Legea nr.297/2018 este neconstituțional. Este o soluție corectă.
În urmă cu un an, în cadrul unor dezbateri juridice am sustinut neconstituționalitatea acestui text care condiționa executorialitatea înscrisurilor sub semnatură privată de înscrierea în Registrul Național de Publicitate Mobiliară (...) Impactul este unul pozitiv pentru toți cei care au un înscris sub semnatură privată care este, potrivit legii, titlu executoriu și de-acum nu mai trebuie să îndeplinească formalitățile de înscriere la RNPM și să plătească taxele aferente”, au comentat pe marginea deciziei cei de la
Marieta Avram Law Office anul trecut.
CCR spune despre formalitate că este una excesivă:
„
Curtea reține că sarcina excesivă și disproporționată creată pentru creditorii — prestatori de servicii de utilități publice, prin prisma existenței unui număr mare de debitori, persoane fizice și juridice, precum și a faptului că tarifele percepute pentru înscrierea într-un registru public de asigurare a publicității nu sunt în directă legătură cu caracterul juridic de executorialitate a înscrisurilor — facturi fiscale, este de natură să conducă la crearea sau accentuarea dificultăților financiare cu care se confruntă aceștia.
Prin urmare, Curtea reține că reglementarea criticată nu este necesară pentru atingerea scopului legitim urmărit, neîndeplinind exigențele testului ingerinței minime, și nu păstrează un just echilibru între interesele în concurs, respectiv interesul general privind evidența priorității în caz de executare silită, pe de o parte, și interesul individual al creditorilor de realizare a creanțelor”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.