Un studiu al PriceWaterhouseCoopers a stabilit, anul trecut, cã România este cea mai interesantã piaþã de investiþii din zonã, în timp ce un alt studiu, al Colliers International, situeazã România pe locul doi în lume. Potrivit acestuia, pe primul loc se aflã piaþa imobiliarã din Manhattan, Statele Unite, unde se gãsesc cele mai solicitate spaþii de birouri, ºi unde, de regulã, agenþii imobiliari lucreazã cu liste de aºteptare pentru chiriaºi.
România este o piaþã imobiliarã atractivã, în principal datoritã fondului imobiliar util ºi, în acelaºi timp, preþurilor considerate mici în comparaþie cu anumite þãri europene, potrivit profesorului de gestiune imobiliarã la Universite Francophone Internationale -Bruxelles, Artur Silvestri.
Un alt raport aratã cã, în urmãtorii 10 ani, preþurile vor creºte cu 414 la sutã, ceea ce înseamnã cã România este cotatã ca fiind cea mai rentabilã zonã din Europa pentru investiþii imobiliare. De altfel, ºi studiul realizat de PricewaterhouseCoopers aratã cã plasamentele în proprietãþile imobiliare din România s-ar putea dovedi cele mai rentabile investiþii pe termen lung din Europa în acest domeniu. În topul realizat, România depãºeºte þãri precum Polonia, Ungaria, Portugalia, în vreme ce Franþa ºi Spania sunt în coada listei.
Se considerã cã aceste creºteri nu se vor aplica la toate categoriile de proprietãþi imobiliare. Pentru terenurile agricole se anticipeazã chiar o creºtere mai mare, în vreme ce apartamentele în blocurile construite înainte de 1989 sunt considerate a fi una dintre excepþii. Unele segmente de piaþã pot avea creºteri mult mai însemnate în zece ani, cum ar fi piaþa terenurilor agricole, unde creºterea aproape sigurã va fi de circa 800 la sutã pentru Câmpia Românã ºi peste 1.000 la sutã pentru Moldova.
Alte segmente de piaþã vor înregistra stagnare ºi chiar regres, de exemplu apartamentele de locuinþe din blocurile ceauºiste. Apartamentele noi încep sã ia locul celor vechi pentru cã preþurile acestora sunt comparabile, în timp ce condiþiile de locuire sunt net diferite. Un studiu realizat de compania Eurisko indicã o creºtere considerabilã a ofertelor de spaþii rezidenþiale noi în marile oraºe. Noile proiecte rezidenþiale din Bucureºti, Braºov, Timiºoara, Constanþa, Cluj-Napoca ori Iaºi se îndreaptã spre zonele de la periferie. În Bucureºti, spre exemplu, locaþiile pe care mizeazã studiul imobiliar sunt aºa-numitele zone secundare din cartiere ca Vitan, Drumul Taberei, Militari, Colentina ºi Titan.
ªi la Braºov, lipsa terenurilor din interiorul oraºului i-a fãcut pe investitorii din segmentul imobiliar sã-ºi îndrepte atenþia cãtre proximitatea oraºului. Adrian Pop, reprezentantul filialei Braºov a Uniunii Naþionale Imobiliare (UNIM), a declarat cã o zonã care a cunoscut o intensã dezvoltare în ultimii ani este Stupini, practic, un cartier mãrginaº, despãrþit de oraº prin calea feratã. Aici au apãrut sute de locuinþe unifamiliale, dar ºi complexuri rezidenþiale mari. Este evident cã, dupã ce au asediat Capitala, proiectele imobiliare de anvergurã încep sã migreze ºi spre oraºele din provincie.
Investiþii de peste o sutã de milioane de euro sunt programate în urmãtoarea perioadã în Constanþa, Timiºoara sau Braºov. Specialiºtii spun cã ºi localitãþile mici sunt atractive pentru strãinii care achiziþioneazã teren ca investiþie pe termen lung. Sunt foarte cãutate mai ales terenurile din localitãþile cu potenþial turistic. În judeþul Braºov sunt localitãþi precum Fãgãraº sau Codlea unde terenurile sunt din ce în ce mai cãutate ºi, normal, preþurile cresc puþin câte puþin. Ca sã nu mai vorbim de Zãrneºti, care este o zonã în plinã ascensiune, fiind din ce în ce mai atractivã turistic, preþul unui metru pãtrat ajungând pânã la 25 de euro.
Apartamentele ºi casele de lux construite în oraºe ca Botoºani, Focºani, Galaþi sau Târgu-Mureº reaºeazã piaþa localã. Numãrul locuinþelor noi va creºte semnificativ în localitãþile al cãror potenþial de dezvoltare rezidenþialã nu putea fi anticipat în urmã cu ceva vreme. Focºanul, un oraº care nici pe departe nu era o prioritate pentru developerii imobiliari, va dispune de un complex rezidenþial a cãrui construcþie va începe în acest an. Preþul de vânzare estimat pe mp construit va fi în jur de 400 euro, în timp ce la Galaþi, în zona Traian Nord, preþul poate fi de 450 de euro pe metrul pãtrat, fãrã TVA.
ªi Botoºaniul va beneficia de un complex imobiliar, care se va întinde pe circa 20 de hectare, iar preþul de vânzare va pleca de la 138.000 de euro ºi va ajunge la 150.000 de euro pentru casele cu suprafeþe mari. Grupul de firme Benta a finalizat deja douã ansambluri de 149 de vile în Târgu-Mureº, având în derulare la Livezeni ºi Sighiºoara alte douã cartiere de 294 de case. Pentru acest an, firma ºi-a propus dezvoltarea a încã douã complexuri rezidenþiale la Fãgãraº ºi Târgu-Mureº.
O altã categorie importantã de investitori interesaþi de terenuri sunt strãinii. Au venit grupuri din Ungaria, Spania, Italia ºi Austria care au achiziþionat terenuri în Cluj fie pentru a construi cartiere de vile, fie pentru a jongla cu pãmântul dupã integrarea în UE. De exemplu, la Constanþa, fondul austriac de investiþii Immoeast a achiziþionat deja 75 la sutã din proiectul privind un ansamblu de spaþii comerciale ºi de birouri, Harbourside, cu o suprafaþã totalã de 30.000 de metri pãtraþi, printr-un joint venture. Surse din piaþã au apreciat cã lucrãrile de construcþie ar putea costa între 20 ºi 30 de milioane de euro, în funcþie de dotãri ºi finisaje.
Un alt punct de interes este Valea Prahovei, care a reprezentat dintotdeauna un adevãrat magnet pentru turiºti. Din acest motiv, piaþa imobiliarã se aflã aici într-o permanentã dezvoltare, datoritã oportunitãþilor de construcþii. Întreprinzãtorii continuã sã cumpere terenuri, în scopul amenajãrii unor locaþii rentabile, pe care sã le închirieze sau sã le vândã, cu un profit acceptabil. Potrivit Eurisko, zonele preferate pentru investiþia în construirea sau achiziþionarea de case deja existente sunt: în Sinaia, zonele Furnica ºi Cumpãtu, în Buºteni, zonele Piatra Arsã, Valea Albã, Valea Cerbului, în Azuga, cartierul Satul Nou ºi în Predeal, zonele Cioplea ºi Trei Brazi.
Comentarii articol (0)