Situația fiscală, pe scurt
De la 1 ianuarie, pentru livrarea intracomunitară de bunuri, orice furnizor trebuie să facă dovada transportului potrivit:
- Regulamentului UE 282/2011 (cu modificările recente), act care e direct aplicabil în dreptul nostru și al celorlalte state UE și care stabilește anumite prezumții pentru justificarea transportului intracomunitar de bunuri în scopul aplicării scutirii de TVA sau
- Ordinului ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 103/2016 (actualizat și el prin OMFP nr. 2148/2020) în situațiile neacoperite de regulament sau când nu sunt îndeplinite prezumțiile din acesta.
Ministerul Finanțelor a comunicat faptul că, de la 1 ianuarie 2020, în vederea aplicării scutirii de TVA, dacă sunt îndeplinite condițiile art. 45a din regulamentul european, se prezumă că bunurile au fost transportate intracomunitar. Altfel, dacă nu sunt îndeplinite condițiile, transportul intracomunitar se justifică potrivit instrucțiunilor prevăzute de OMFP nr. 103/2016.
Problema ridicată de CCF
"Am dori să dezbatem următoarea problemă legată de scutirea de TVA a livrărilor intracomunitare: necesitatea ca, înainte de aplicarea dispozițiilor interne pentru dovedirea efectuării transportului bunurilor dintr-un stat membru în altul, să se facă dovada că nu a fost posibilă aplicarea dispozițiilor regulamentului", scria CCF în septembrie celor de la Finanțe.
În practică, firmele nu au avut certitudinea că ar trebui sau nu să facă dovada că au încercat să se încadreze în condițiile din regulamentul european, dar nu au îndeplinit condițiile și, prin urmare, au aplicat OMFP nr. 103/2016. Mai mult, spunea CCF în adresa către MFP, la unele controale, inspectorii fiscali au cerut aplicarea cu precădere a regulamentului.
Printre altele, CCF a cerut modificarea din nou a ordinului pentru ca problema să fie lămurită la nivel legislativ.
Răspunsul venit de la ANAF sector 1
La adresa CCF a răspuns în noiembrie conducerea administrativă a ANAF sector 1, iar, potrivit răspunsului, la care s-au raliat și cei de la Direcția generală de legislație fiscală și reglementări vamale și contabile din MFP, contribuabilii nu sunt obligați să dovedească neîncadrarea în prezumțiile din regulament pentru a justifica transportul potrivit OMFP nr. 103:
"(...) nici în comunicat, nici în notele explicative și nici în OMFP nr. 103/2016 nu se precizează că persoanele impozabile care justifică transportul intracomunitar conform normelor naționale ar avea obligația să prezinte organelor fiscale motivele pentru care nu se încadrează în prezumția prevăzută la art.45a din regulament (...)
În concluzie, precizăm că, atât timp cât legislația nu impune în mod expres în sarcina persoanei impozabile obligația de a face dovada neîncadrării în prezumția prevăzută la art. 45a din Regulamentul 282/2011, aceasta poate justifica transportul intracomunitar potrivit OMFP nr. 103/2016 fără a fi necesar să aducă dovezi organului fiscal cu privire la motivele neîncadrării în prezumție, însă subliniem faptul că organele fiscale pot respinge justificarea transportului în condițiile art. 10 alin. (12) din OMFP nr. 103/2016 (adică organele pot respinge justificarea transportului dacă au suficiente elemente pentru a demonstra că bunurile nu au fost transportate din România în alt stat membru - n.red.)".
În final, reprezentantul Fiscului precizează că nu vede necesară nicio modificare suplimentară a OMFP nr. 103/2016 pentru a clarifica situația problematică, așa cum au sugerat cei de la CCF că ar fi necesar, pentru a evita problemele cu organul fiscal în viitor.
Notă: Răspunsul complet la solicitarea CCF poate fi citit aici.
Comentarii articol (0)