avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Mă chinui să recuperez TVA-ul plătit la un ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Mă chinui să recuperez TVA-ul plătit la un autovehicul achiziționat în România și ulterior înmatriculat în străinătate. Ce părere aveți, singura modalitate de a recupera suma este prin instanță?

Buna ziua,

De cateva luni ma chinui pentru recuperarea TVA ului platit la un autovehicul achizitionat in Romania si ulterior inmatriculat in strainatate.

Am apelat la diferite institutii, inclusive ANAF, iar ultima actiune a fost prin ECC Romania care nu au reusit sa ii convinga.

Se pare ca singura modalitate de a recupera suma este prin instanta de judecata. Legea in privinta returnarii TVA este neclara si nu pare ca ii poate forta sa returneze TVA ul.

Ce parere aveti? Ultima conversatie cu vanzatoru KIA:

“Catre
ECC ROMANIA
In atentia domnului Cristian
Subscrisa, cu datele de identificare din antet, prin prezenta va comunicam
urmatoarele:

• DI Cristian, la data achizitiei autoturismului KIA SPORTAGE, respectiv
la incheierea contractului de vanzare - cumparare nr 239 , a
prezentat o carte de identitate, in care domiciliul este in Romania. Banuim ca si
la data respectiva stia ca detine pasaport britanic ( sau are resedinta in alt stat
membru) si doreste sa inscrie autoturismul in Austria dar nu a prezentat
documente in acest sens, in consecinta nu se putea emite factura fara TVA.

• Referitor Ia stornarea IVA-ului legislatia romana prevede in Normele de aplicare
ale Codului Fiscal, la art. 330 pct. 108 alin. 2 urmatoarele :

• (2) ln situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand
regimul de taxare si ulterior intra in posesia documentelor justificative care ii dau
dreptul la aplicarea unei scutiri de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art.
294, 295 sau 296 din Codul fiscal, aceasta poate corecta facturile emise,
potrivit art. 330 alin. (1) lit. b din Codul fiscal, aplicand regimul de scutire
corespunzator operatiunilor realizate. Aceleasi prevederi se aplica si in situatia in
care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare pentru operatiuni care nu se cuprind in sfera de aplicarea a taxei, se supun masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal sau care sunt neimpozabile in Romania.

Definitia cuvatului poate - arata ca este exprimata o posibilitate. Daca legiutorul ar fi considerat ca este o obligatie stornarea facturii. ar fi fost folosit cuvantul trebuie . In adresa dvs. ne solicitati sa stornam factura nr 1169/22 06.2018, fara a preciza care este actul normativ care legifereaza calitatea dvs de a ne solicita acest lucru. In baza informatiilor detinute, puteti a ne recomanda acest lucru, nu solicita.

Facem aceasta mentiune deoarece legislatia romana prevede in Ordinul Nr. 103 / 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la arl. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul tiscal la art 1 pct 10 urmatoarele :

(10) Scutirile cu drept de deducere sunt aplicate in masura in care persoanele impozabile pot justifica scutirea cu documentele prevazute de prezentele instructiuni.

Aplicarea reqimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala.

Deoarece subscrisa a colectat si platit acest TVA la bugetul de stat, poate opera aceasta stornare daca considera necesar si cand considera oportun.

Daca considerati ca exista alte reglementari legislative care ne oblIga sa facem aceasta stornare, va rog respectuos, sa ne comunicati.”

Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Radu Varciu , Consultant fiscal 14:09, 1 Decembrie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoturismul era nou la data vanzarii si l-ati inmatriculat in alta tara membra UE? Eu asa inteleg.

D-voastra prin inmatricularea in alt stat si faptul ca le-ati adus la cunostiinta de acest fapt, ei se afla in situatia:

Art. 294 Cod Fiscal:

(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele:
b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi către un cumpărător care nu îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA;


Ordin 103/2016:

Art. 10.
(2) În cazul livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi către un cumpărător care nu comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, scutirea de taxă se justifică prin:
a) factura sau, dacă furnizorul nu este o persoană impozabilă, contractul de vânzare-cumpărare;
b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru sau, după caz, prin dovada înmatriculării mijlocului de transport nou în statul membru de destinaţie.

ART. 291 - Cotele

(1) Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:

Practic insusi ei recunosc ca pot sa aplice scutirea, dar nu vor "Deoarece subscrisa a colectat si platit acest TVA la bugetul de stat, poate opera aceasta stornare daca considera necesar si cand considera oportun. " . Mi se pare ca in art 291 scrie clar ca cota standard se aplica doar la operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă, ori livrarea intracomunitara de mijloace de transport noi e scutita.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Cred că acel
poate
invocat nu este o opțiune in sensul
poate daca vrea
ci este o dezlegare de a modifica factura adica, pentru că sunt îndeplinite condițiile așa cum a fost descris mai sus, autoritatea ii dă voie să opereze modificarea facturii in sensul aplicării corespunzătoare a regimului de taxare când a constatat că sunt îndeplinite condițiile.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2018
CrisB, utilizator
Banii se pot recupera.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2018
Radu Varciu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aducerea in instanta dealer auto Ciprian2018 Ciprian2018 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii, eu am cumparat o masina din Romania si am inmatriculat-0 in alta tara, unde am fost obligat sa platesc ... (vezi toată discuția)
Tva - taxare inversa - export florip florip Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este diferenta intre scutirea de la plata TVA pentru o livrare de bunuri in UE (nu din cele supuse taxarii inverse in ... (vezi toată discuția)
O societate înregistrată ca plătitoare de tva in românia efectuează un transport de marfă în serbia, pentru o societate românească. cum trebuie întocmită factura, cu sau fără tva? vboroata vboroata O societate inregistrata ca platitoare de tva in ro , efectueaza un transport de marfa in Serbia pentru o societate din ro . Cum trebuie intocmita factura cu ... (vezi toată discuția)