avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Aducerea in instanta dealer auto
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Aducerea in instanta dealer auto

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii, eu am cumparat o masina din Romania si am inmatriculat-0 in alta tara, unde am fost obligat sa platesc TVA din nou.

Legea europeana si cea romaneasca precizeaza ca am dreptul sa cer inapoi TVA in Romania. Am contactat ANAF si mi-a raspuns ca vanzatorul poate sa faca factura storno si sa emita o noua factura fara TVA, daca aduc dovezile de export.

Vanzatorul auto oficial refuza sa faca aceasta procedura pentru ca nu este capabil, il pot obliga prin instanta sa returneze TVA? Cum credeti ca ar trebui sa procedez, sa ma focalizez pe ANAF, din cate stiu eu ei nu returneaza TVA la persoanele fizice neinregsitrate in scopuri TVA.

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 August 2018
Ciprian2018, utilizator
Autoturismul este nou? Si unde s-a inmatriculat?
Da, autoturismul este nou si a fost inmatriculat in Austria.

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 August 2018
Ciprian2018, utilizator
Aceasta vanzare este scutita de TVA:

Cod Fiscal:

ART. 294 - Scutiri pentru exporturi sau alte operațiuni similare, pentru livrări intracomunitare și pentru transportul internațional și intracomunitar

(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele:

b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi către un cumpărător care nu îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA;



Ordin 103/2016:

Art. 10. - (1) Scutirea de taxă pentru livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu excepţiile de la pct. 1 şi 2 ale aceleiaşi litere a), se justifică pe baza următoarelor documente:

(2) În cazul livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi către un cumpărător care nu comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, scutirea de taxă se justifică prin:
a) factura sau, dacă furnizorul nu este o persoană impozabilă, contractul de vânzare-cumpărare;
b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru sau, după caz, prin dovada înmatriculării mijlocului de transport nou în statul membru de destinaţie.


In baza inmatricularii, furnizorul este obligat sa va storneze factura initiala si sa va emita una fara TVA si totodata sa va returneze TVA-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Salut,

Multumesc mult pentru informatii, cu alte cuvinte as putea sa-l dau in judecata pe baza legii fiscale? El refuza sa coopereze, articolul nu zice clar cine este obligat sa returneze TVA, vanzartorul sau ANAF.

Multumesc
Da. ANAF-ul nu va rambursa tva-ul daca furnizorul nu era obligat sa il colecteze,

Alte discuții în legătură

Cetățean român cu domiciliul în germania cumpără mașină nouă cu tva din românia. cum evită plata tva la înmatricularea în germania? czszeva czszeva O persoană fizică cetațean român, care locuiește în Germania cumpără un autoturism nou de la o firmă din România , plătitor de TVa. Autoturismul va ... (vezi toată discuția)
Cum se factureaza la export tara non-ue albania? Herodot84 Herodot84 Buna ziua! Ma intereseaza foarte mult cum se factureaza la export in Albania. Din ce am inteles daca organizez eu transportul catre clientul din Albania ... (vezi toată discuția)