avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cetățean român cu domiciliul în Germania cumpără ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cetățean român cu domiciliul în Germania cumpără mașină nouă cu TVA din România. Cum evită plata TVA la înmatricularea în Germania?

O persoană fizică cetațean român, care locuiește în Germania cumpără un autoturism nou de la o firmă din România , plătitor de TVa. Autoturismul va fi inmatriculat în Germania.
La achiziție factura a fost întocmit cu TVA.
La inmatriculare în Germania trebuie să plătească TVA în Germania.
Astfel plătește TVA-de două ori.
De unde poate să ceară restituirea TVA-ului de la vânzător sau de la ANAF? Care este procedura?
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:55, 23 Septembrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Operatiunea ar putea fi scutita de TVA in baza art 294 alin. (2) lit. b) din Codul Fiscal daca se inmatriculeaza autoturismul nou in Germania. In baza dovezii înmatriculării mijlocului de transport nou in Germania, furnizorul ar putea reincadra operatiunea si sa va returneze TVA-ul.

Ordin 103/2016:

(2) În cazul livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi către un cumpărător care nu comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, scutirea de taxă se justifică prin:
a) factura sau, dacă furnizorul nu este o persoană impozabilă, contractul de vânzare-cumpărare;
b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru sau, după caz, prin dovada înmatriculării mijlocului de transport nou în statul membru de destinaţie.
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Va multumesc.
Daca cumpărătorul este o persoana fizica neplătitoare de TVA de ce i s-ar cere plata TVA in Germania la momentul inmatriculării ? Subtem in spatiul economic european, nu? Are factura de cumparare care face dovada platii TVA in tara de cumparare! Atentie! Nu e vorba de o firmă plătitoare de TVA!!!
Daca cumpărătorul este o persoana fizica neplătitoare de TVA de ce i s-ar cere plata TVA in Germania la momentul inmatriculării ? Suntem in spatiul economic european, nu? Are factura de cumparare care face dovada platii TVA in tara de cumparare! Atentie! Nu e vorba de o firmă plătitoare de TVA!!!
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2019
KaskooW, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să plătiți TVA în țara în care înmatriculați mașina, aceasta fiind, de regulă, țara în care locuiți. Asa e regimul TVA la autoturisme noi, se datoreaza TVA in tara in care o inmatriculati. In Romania aceasta vanzare este scutita de TVA:

(2) Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele:
b) livrările intracomunitare de mijloace de transport noi către un cumpărător care nu îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aducerea in instanta dealer auto Ciprian2018 Ciprian2018 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii, eu am cumparat o masina din Romania si am inmatriculat-0 in alta tara, unde am fost obligat sa platesc ... (vezi toată discuția)
Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)