După ce, în vara lui 2020, a fost introdusă posibilitatea de a scădea direct din impozitul micro costurile cu casele de marcat puse în funcțiune, Fiscul a actualizat declarațiile 100 și 710, conform unui ordin oficializat marți.
Concret, Ordinul ANAF 51/2021, stabilește că, în tabelul de la punctul I al secțiunii B din
formularul 100, este introdusă o casetă specială pentru a trece costul de achiziție al caselor de marcat cu jurnal electronic. Totodată, o casetă specială, tot pentru asta, a apărut și în
formularul 710 la secțiunea B.
De asemenea, au fost modificate și regulile aplicabile formularului 100, pentru a reflecta și
cumpărarea drepturilor de creanță (și veniturile obținute din valorificarea acestora) în contextul restituirii imobilelor.
O altă modificare apărută este introducerea unor prevederi referitoare la sponsorizările și bursele acordate, mai exact, la cele ce privesc
învățământul profesional-dual. Acestea se alătură prevederilor deja existente privind sponsorizarea entităților nonprofit și a unităților de cult.
Declarația 100 este un formular prin care se raportează obligațiile de plată la bugetul statului, iar declarația 710 este un formular rectificativ.
În iulie 2020, regulile referitoare la recuperarea indirectă a costurilor cu casele de marcat ale microfirmelor au fost modificate prin
Legea 153/2020. În esență, prin acel act normativ s-a stabilit că
„Microîntreprinderile care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale [cu jurnal electronic] scad costul de achiziție aferent lor din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv”.
Sumele nescăzute se reportează pentru următoarele 28 de trimestre. Scăderea sumelor din impozitul micro se face în ordinea înregistrării lor la fiecare termen de plată a impozitului micro. Practic, acele costuri
se vor reporta dacă nu se scad din impozitul pentru trimestrul în care casele de marcat se pun în funcțiune.
În plus, plătitorii de impozit micro au scăzut din impozitul pe trimestrul al patrulea din 2020
costul de achiziție al caselor de marcat cumpărate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019 și până la 26 iulie 2020. Condiția este ca, la data achiziției aparatelor, contribuabilii să fi fost plătitori de impozit micro. Cheltuielile vor putea fi scăzute și în următorii ani, dacă nu se poate la stabilirea impozitului pe ultimele trei luni din 2020.
Înainte de aceste detalieri, Codul fiscal prevedea numai că,
„În cazul în care o microîntreprindere achiziționează case de marcat, valoarea de achiziție a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, potrivit legii”.
Așadar, s-a trecut de la scăderea valorii aparatelor din baza impozabilă la scăderea valorii direct din impozit, ceea ce înseamnă că
microfirmele își pot recupera indirect integral costurile, nu doar parțial, cum era pe regulile vechi. Asta și pentru că recuperarea se poate face pe o perioadă de mai mulți ani, dacă este nevoie.
Ca urmare a modificării din Legea nr. 153/2020, potrivit expertului contabil Cristi Rapcencu,
„entitățile nu mai câștigă la impozit doar 1% sau 3% din valoarea caselor de marcat, ci dreptul să scadă întreaga valoare din impozit”.
Comentarii articol (0)