Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Ursula von der Leyen: Două vaccinuri anti-COVID ar putea fi autorizate luna viitoare în EuropaVești bune de la Bruxelles. Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Pfizer și Moderna în a doua jumătate a lunii decembrie. O spune președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia totul depinde de rezultatele evaluării pe care Agenția Europeană a Medicamentelor o va face celor două seruri anti-COVID.
Șefa Comisiei Europene amintește că Uniunea a bătut palma cu cinci producători de vaccinuri anti-COVID. Avantajul este că serurile folosesc patru tehnologii diferite care ar putea fi eficiente pentru diverse segmente ale populației.
„EMA (Agenția Europeană a Medicamentelor - n.r.) este în contact zilnic cu FDA (organismul similar din Statele Unite) pentru sincronizarea evaluării vaccinurilor și dacă totul decurge fără probleme, EMA spune că autorizația de punere pe piață pentru vaccinurile Biontech și Moderna ar putea fi eliberată în a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020”, a spus Von der Leyen.
Eurostat: România, lider detașat în UE la creșterea lucrărilor de construcții și în luna septembrieLucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 17,3%, în luna septembrie 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, arată datele publicate, joi, de Eurostat, potrivit Agerpres.
În timp ce în România, lucrările de construcţii au înregistrat o creştere de două cifre în ritm anual, la fel ca şi în luna august, în zona euro lucrările de construcţii au consemnat în luna septembrie un declin anual de 2,5%, iar în UE au înregistrat o scădere de 2,7%.
De la o lună la alta, în septembrie 2020, comparativ cu luna anterioară, lucrările de construcţii au scăzut cu 2,9% în zona euro şi cu 2,5% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România se situează printre ţările unde lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari creşteri, de la o lună la alta, cu un avans de 1,7%, fiind devansată doar de Slovenia, cu un avans de 2,6%.
CE vrea să crească producția de energie eoliană de 25 de ori până în 2050. În Marea Neagră ar putea fi instalate turbine eolieneComisia Europeană își propune ca, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050, statele membre UE să crească producția de energie eoliană offshore de 25 de ori, adică de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia estimează că vor fi necesare investiții de aproape 800 de miliarde de euro.
Pentru a contribui la atingerea, până în 2050, a obiectivului neutralității climatice vizat de UE, Comisia Europeană a prezentat, în 19 noiembrie, Strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore. Strategia propune sporirea capacității eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050. Comisia își propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante.
Comentarii articol (0)