Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România: Vaccinul va fi gratuit și nu va fi condiționat sau obligatoriuÎn plină pandemie, încep să apară şi primele speranţe: am putea avea curând un vaccin împotriva coronavirus. La Washington a fost depusă prima cerere de autorizare, de urgenţă, a vaccinului anunţat de grupul farmaceutic american Pfizer şi de partenerul său german BioNTech. Au cerut undă verde din partea Agenţiei americane pentru medicamente (FDA) şi ar putea fi, astfel, primii producători din lume care solicită intrarea vaccinului pe piaţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că strategia de vaccinare a României este finalizată. Autoritățile așteaptă aprobarea vaccinului de către autoritățile internaționale și distribuirea acestuia pentru a putea începe imunizarea.
„România face parte dintr-un demers european și reprezintă parte egală a acestui demers, suntem pe picior de egalitate cu toate țările membre UE. Atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor începe distribuția simultană în toate țările care au aderat la acel contract unic încheiat de Comisia Europeană”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Sondaj al Parlamentului European: Românii sunt cei mai optimiști europeni în pandemieRomânii sunt cei mai optimiști europeni, arată un sondaj făcut de Parlamentul European. Al treilea eurobarometru făcut în ultimul an, de când a izbucnit pandemia, mai arată ca cetățenii europeni cred că UE are nevoie de puteri sporite pentru a rezolva criza provocată de coronavirus.
Întrebați care este sentimentul care îi descrie cel mai mult în această perioadă, românii au răspuns în proporție de 56% că speranța. Pe de altă parte, francezii, cu mii de morți și zeci de mii de cazuri de infectări pe zi au ales în majoritate „frica”. Spaniolii - sentimentul de neajutorare, peste 70% dintre ciprioți - nesiguranța, iar grecii oscilează între frustrare și furie. Pe de altă parte, olandezii și finlandezii simt încredere, chiar dacă traversează o perioadă dificilă.
Europenii au fost întrebați și cât de afectați au fost economic în această perioadă. Majoritatea ciprioților spun că au simțit criza epidemiologică și în buzunare. Pe locul doi în acest top se află grecii, spaniolii și românii. 55% dintre aceștia cred că veniturile personale au fost deja afectate. La polul opus sunt danezii și luxemburghezii.
Carnea de porc nevândută se acumulează în Europa, din cauza pandemiei și pestei porcine. Prețurile, la un nivel scăzutEuropa se confruntă cu un excedent de carne de porc, în condiţiile în care pandemia de coronavirus şi pesta porcină africană au redus vânzările, ceea ce face ca preţurile să scadă, susţine Bloomberg.
Germania, cel mai mare producător de carne de porc din UE, a fost exclusă de pe o serie de pieţe importante din Asia după ce în septembrie au apărut cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi. Acest lucru înseamnă că există un surplus de carne de porc pe continent, după ce ultimele restricţii impuse în contextul pandemiei de Covid-19 au făcut ca restaurantele să vândă mai puţine şniţele şi cârnaţi, conform Agerpres.
Preţul cărnii de porc în Germania este cu peste 40% sub nivelul din luna martie, iar preţurile la carcase sunt la cel mai redus nivel de după 2016. Chiar dacă mulţi alţi producători europeni profită de importurile record de carne de porc ale Chinei, abatoarele din unele ţări se confruntă şi ele cu restricţii la export. Încetinirile provocate de coronavirus au contribuit şi ele la acumularea a sute de mii de porci nevânduţi în fermele din Germania.
Comentarii articol (2)