În plus, Comisia Europeană a pus la dispoziție, pe site-ul propriu, o listă cu ajutoarele de stat aprobate în contextul pandemiei.
De ce e important pentru firmele interesate să acceseze un program de ajutor de stat (finanțare din bani publici) să se asigure că acest ajutor de stat a fost aprobat de CE?
Pentru că, deși aparent legale (fiind aprobate de autoritățile din România - de regulă, de Guvern), schemele de ajutor de stat care nu sunt acceptate, în prealabil, de Comisia Europeană nu sunt în acord cu dreptul Uniunii Europene. Iar un stat care acționează astfel e, de principiu, obligat să recupereze acest avantaj ilegal. Recuperarea se face, bineînțeles, de la firmele beneficiare. Cu tot cu dobândă. Am explicat mai multe, aici, de ce firmele ar putea fi obligate să returneze un ajutor de stat neaprobat de CE.
La prima vedere, mulți s-ar putea întreba dacă, nu cumva, statul este de rea-credință când nu caută o aprobare pentru un ajutor de stat, știind ce riscă. În realitate, însă, de multe ori nu e chiar clar dacă un avantaj dat de guvern, legiuitor, alte autorități cu putere publică etc. e o formă de ajutor de stat sau nu. Discutăm de un subiect foarte complex, iar ajutoarele de stat nu se referă doar la finanțările directe (cum e accesarea granturilor, de exemplu, unde România a amânat extinderea acestora și la alți profesioniști decât cei vizați inițiali de schema de ajutor de stat, pentru că pentru primii nu a fost obținută aprobare din partea CE). De exemplu, avantajele fiscale pot fi forme de ajutoare de stat.
Și în România au existat situații în care Guvernul a fost obligat să recupereze avantaje financiare date unor operatori economici și considerate ilegale de Comisia Europeană (deși multe vizau o singură companie, cu cotă de piață relevantă):
- ajutor de stat ilegal dat Complexului Energetic Hunedoara (ajutor de stat de 60.000.000 euro), prin patru împrumuturi finanțate din bani publici;
- avantaje oferite către Oltchim, printre care și iertări de datorii la bugetul de stat.
- în Italia, Guvernul a fost obligat să recupereze ajutorul de stat ilegal dat unor operatori din industria HoReCa;
- tot în Italia, Guvernul a fost obligat să recupereze ajutor de stat dat prin acordarea de tarife preferențiale la furnizarea de energie electrică unor companii din industria metalelor.
Comentarii articol (0)