O altă modificare adusă Codului Fiscal vizează introducerea în categoria nedeductibilelor a cheltuielilor cu bursele acordate elevilor din învăţământul profesional - dacă bursa oferită este la nivelul celei acordate de sistemul public - sau a celor făcute cu pregătirea practică a acestora.
Astfel, bursele acordate elevilor din învăţământul dual vor avea acelaşi regim fiscal cu sponsorizările, respectiv nu sunt deductibile, însă reduc impozitul pe profit la plată în cea mai mică dintre următoarele valori:
- 7,5 la mie din cifra de afaceri;
- 20% din impozitul pe profit datorat.
Legea 262 oferă o serie de facilităţi şi microîntreprinderilor care acordă burse elevilor şcolarizaţi în învâţământul profesional-dual. Mai exact, aceste companii pot acorda burse de finanţare cu reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderii cu procentul de 20% datorat în trimestrul în care s-a acordat bursa.
Important! Dacă suma burselor este mai mare decât cuantumul limitărilor ce vizează reducerea impozitului pe venit, sumele se reportează şapte ani pentru plătitorii de impozit pe profit şi 28 de trimestre consecutive pentru microîntreprinderi.
O altă lege intrată în vigoare recent urmăreşte stimularea investiţiilor companiilor în învăţământul dual. Mai exact, au devenit deductibile cheltuielile făcute cu achiziţia de bunuri şi echipamente pentru organizarea şi funcţionarea învăţământul dual preuniversitar/universitar.
Comentarii articol (0)