Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
România a înregistrat printre cele mai mari creșteri din UE la prețurile pentru electricitate. Care a fost costul gazelor naturalePreţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au scăzut uşor în primul semestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, însă au existat şi majorări, cele mai mari creşteri, în moneda naţională, fiind înregistrate în Lituania (13,6%), Polonia (12,9%), Luxemburg (10,5%) şi România (9,1%), în urma majorării costului energiei, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.
În schimb, în perioada cuprinsă între prima jumătate a anului 2019 şi prima jumătate din 2020, au fost înregistrate scăderi de preţuri, în moneda naţională, în 16 state membre, cele mai semnificative fiind în Olanda (minus 31%), Letonia (minus 12,8%), Slovenia (minus 11,4%), Suedia (minus 10%) şi Estonia (minus 8,9%). Reducerile de taxe au dus la scăderea preţurilor în Olanda, în timp ce costul energiei a fost principalul factor pentru reducerea preţului în Letonia, Slovenia, Suedia şi Estonia.
În primul semestru din 2020 preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au fost aproape stabile şi s-au situat la 6,6 euro/100 kWh, în timp ce în România preţul era de 3,2 euro/100 kWh. Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimate.
Studiu: 1% dintre ferme exploatează 70% din terenurile agricole ale lumiiDoar un procent din fermele de la nivel mondial exploatează 70% din câmpurile agricole și livezi, potrivit unui raport citata de The Guardian, informează Mediafax. Studiul publicat marți se bazează pe 17 lucrări noi de cercetare.
Autorii spun că tendinţa a fost determinată de instrumentele financiare pe termen scurt, care modelează din ce în ce mai mult mediul global şi sănătatea umană.
„În trecut, aceste instrumente preocupau doar pieţele. Nu ne-au afectat individual. Dar acum ating toate aspectele vieţii noastre, deoarece sunt legate de criza climatică şi pandemie”, a declarat Ward Anseeuw, specialist tehnic senior la Coaliţia Internaţională pentru Terenuri, care a condus cercetarea împreună cu un grup de parteneri, inclusiv Oxfam şi World Inequality Lab.
Studiul publicat marţi se bazează pe 17 lucrări noi de cercetare, precum şi pe analiza datelor şi literaturii existente.
Bitcoin se apropie de cea mai mare valoare din istorie, iar prognozele de creștere sunt amețitoareBitcoin a ajuns aproape de maximul înregistrat în urmă cu trei ani şi a atins pentru scurt timp pragul de 19.000 de dolari, scrie agenția Reuters, preluată de Mediafax.
Valoarea maximă pe care a atins-o criptomoneda este de 19.666 de dolari, spre sfârşitul lui 2017. Bitcoin-ul a crescut cu 40% în noiembrie şi cu aproximativ 160% în 2020.
Criptomonedele sunt văzute de unii investitori drept una dintre principalele active de refugiu, precum aurul, la care se recurge adesea în perioadele de incertitudine economică.
UE alocă 370 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității apei în RomâniaComisia Europeană a aprobat o investiție de aproape 370 de milioane EUR din Fondul de coeziune pentru a îmbunătăți furnizarea de apă potabilă sigură și colectarea și tratarea apelor reziduale.
Proiectul va îmbunătăți și va extinde infrastructura de alimentare cu apă și de canalizare în șase județe din România: Constanța, Călărași, Dâmbovița, Ialomița și părți din județul Ilfov și Brașov, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
„Acest proiect, care completează investițiile anterioare ale UE vizând modernizarea infrastructurilor de alimentare cu apă și de evacuare a apelor reziduale din România, va asigura accesul continuu la apă potabilă sigură și va reduce poluarea râurilor și a apelor subterane, în conformitate cu obiectivele Comisiei din cadrul Pactului verde”, a spus comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
Comentarii articol (0)