Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Eurostat: România, printre statele membre cele mai afectate de scăderea turismului în 2020Numărul nopţilor petrecute de turiştii străini în structurile de primire turistică a scăzut în toate ţările membre UE în 2020 comparativ cu 2019 , însă cele mai afectate de scăderea turismului sunt Cipru și România. Dacă la nivelul statelor membre a fost înregistrat un declin de 68% în 2020 față de 2019, cele două țări au înregistrat cele mai semnificative scăderi, de peste 80%, arată datele preliminare publicate luni de Eurostat, potrivit Agerpres.
Turismul a fost anul trecut printre sectoarele din UE cele mai afectate de pandemia de coronavirus din cauza restricţiilor de călătorie şi a altor măsuri preventive luate ca răspuns, apreciază Eurostat.
Numărul nopţilor petrecute de rezidenţii unei ţări (vizitatori interni) în structurile de primire turistică din ţările UE a înregistrat un declin de 38% în 2020 comparativ cu 2019. În rândul statelor membre UE, doar rezidenţii din Slovenia (33%), Malta şi Cipru (ambele cu 15%) au petrecut anul trecut mai multe nopţi turistice în propria lor ţară comparativ cu 2019.
În contrast, Spania, Grecia şi România au raportat cel mai semnificativ declin, de peste 40%.
UE acordă peste 357 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii apei în RomâniaComisia Europeană a aprobat două investiții pentru România în valoare totală de 357 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea sistemelor de apă și de epurare a apelor uzate din județele Satu Mare și Brăila, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Prin aceste proiecte se va furniza apă potabilă de bună calitate, se vor reduce scurgerile de ape reziduale și se vor îmbunătăți serviciile de tratare a apelor reziduale, asigurându-se, în același timp, conformitatea cu directivele UE privind calitatea apei potabile și tratarea apelor reziduale. Proiectele vor stimula, de asemenea, dezvoltarea socioeconomică locală.
„Politica de coeziune a UE vizează inclusiv protejarea și îmbunătățirea calității celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructură extinsă și modernizată pentru apă și ape reziduale va îmbunătăți accesul la apă, va reduce poluarea solului și a apei și va contribui la protejarea biodiversității. Prin sporirea siguranței apei și prin contribuția la îmbunătățirea sănătății populației și a mediului, aceste proiecte vor ameliora condițiile de viață ale populației locale”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
Un studiu al FMI arată că firmele mari au devenit şi mai dominante în timpul pandemieiPandemia de coronavirus a întărit în mod semnificativ puterea de piaţă a firmelor dominante, ceea ce ar putea avea un impact asupra creşterii pe termen mediu şi ar sufoca inovaţia şi investiţiile, arată un studiu publicat luni de Fondul Monetar Internaţional, informează Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit documentului, o serie de indicatori cheie cu privire la puterea de piaţă sunt în creştere, inclusiv adaosurile de preţ peste costurile marginale şi concentrarea veniturilor în rândul primilor patru jucători dintr-un sector. Unul dintre motive pentru care se întâmplă acest lucru este creşterea falimentelor, în condiţiile în care pandemia a provocat o diminuare a concurenţei.
„Din cauza pandemiei, estimăm că această concentrare ar putea creşte în economiile avansate, cu cel puţin la fel de mult cât a crescut în perioada 2000-2015”, susţine directorul FMI, Kristalina Georgieva, într-o postare pe blogul instituţiei care însoţeşte studiul.
„Chiar şi în industriile care au beneficiat de pe urma crizei, cum este sectorul digital, jucătorii dominanţi sunt printre cei mai mari câştigători”, adaugă Georgieva.
Comentarii articol (0)