Restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 în Europa a avut un impact sever asupra economiilor țărilor UE, care se reflectă în conturile naționale din 2020 și 2021. Impactul a fost semnificativ asupra nivelului general al cheltuielilor, cât și al structurii consumului gospodăriilor, dar în 2022 s-a înregistrat o revenire la nivelurile prepandemice aproape pentru toate categoriile, arată datele publicate de Eurostat.
Doar cinci state din UE au raportat scăderi ale consumului gospodăriilor în 2022 față de 2019: Cehia (-6%), Spania (-1,5%), Germania (-1%) Italia (-0,8%) și Austria (-0,7%).
Comparativ cu anul 2021, în 2022 toate statele membre UE au înregistrat creșteri ale cheltuielilor de consum, cu excepția Cehiei care a avut o ușoară scădere de -0,1%. Cea mai mare creștere a fost consemnată în Malta (+19%), urmată de Cipru (11,8%) și Croația (+11%).
De remarcat că toate trei sunt țări cu o industrie a ospitalității ridicate, ceea ce explică în cea mai mare parte creșterea nivelului cheltuielilor după un an plin de restricții privind călătoriile.
Structura cheltuielilor, comparativ cu alte state
În structura cheltuielilor gospodăriilor din România, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum este pentru alimente și băuturi non-alcoolice. Este o măsură nivelului de trai mai scăzut al românilor față de restul europenilor.
Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Bulgaria (20,8%) şi Letonia (19,7%). La polul opus, cea mai scăzută pondere a cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum s-a înregistrat în Irlanda (8%), Luxemburg (9,3%) şi Austria (10%).
În privinţa transporturilor, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor a fost în Slovenia (17,5%), Lituania (16,5%) şi Luxemburg (14,7%), iar cea mai scăzută în Slovacia (5,3%), Croaţia (8,3%), Belgia (9,6%), Cehia, Irlanda, Danemarca, Malta, Finlanda şi România (între 10% şi 12%).
România: Acces redus la utilități, costuri mici cu apa, electricitatea și gazele
În cazul cheltuielilor pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili, cea mai ridicată pondere în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor poate fi observată în Slovacia (30,3%), Finlanda (29,7%) şi Danemarca (29,1%), iar cea mai scăzută în Malta (14,1%), Croaţia (14,9%), Lituania, Cipru, Portugalia, România, Bulgaria, Slovenia, Polonia şi Grecia (între 15% şi 20%).
Eurostat precizează că datele pentru România sunt estimările preliminare din martie 2023 care ar urma să fie revizuite.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)