avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna seara. Sunt insarcinata si trebuie sa nasc la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna seara. Sunt insarcinata si trebuie sa nasc la sfârșitul ...

Buna seara.
Sunt insarcinata si trebuie sa nasc la sfârșitul lunii Ianuarie 2021.
Momentan ma aflu in Romania, angajata la o societate comeriala, de 2 saptamani.
Am lucrat in Marea Britanie, pana pe 5 Octombrie 2020, cu contract, pentru aceiasi companie din 2015, dar din cauza pandemiei m-am intors in tara.
Am nascut primul copil in Marea Britanie,in februarie 2019 si am fost in concediu maternal pana in februarie 2020, dupa care m-am intors la munca.
As dori ca si in cazul de fata sa merg sa nasc in Marea Britanie, si sa revin in Romania dupa nastere.
Tinand cont de cele de mai sus, in ce tara ar trebui sa aplic de indemnizatia de crestere a copilului? Pot aplica in Romania?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:36, 30 Octombrie 2020
Buna ziua,
Eu zic ca da, o sa beneficiati de aceasta indemnizatie in tara.
Puteti intreba de pe acum la AJPIS de ce acte aveti nevoie de la autoritatile britanice pentru a incepe sa le strangeti.
1. Daca in cele 12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului s-a realizat o perioadă venituri din activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului s-a desfăşurat activităţi profesionale în România atunci se poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România.

2. Daca in cele 12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au fost realizate venituri supuse impozitului pe venit numai in alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia ,atunci nu se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.

3. Pentru CCC:
In situatia in care s-a realizat venituri in strainatate (pentru state din UE) , actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, după caz, următoarele:
- copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autorităţile competente străine sau române, tradusă şi legalizată, care să ateste perioadele în care au fost realizate activităţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum şi veniturile aferente acestor activităţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplică şi persoanelor care au realizat activităţi salariale ori independente în statele care aplică prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplasează în cadrul Comunităţii, pentru situaţiile prevăzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.
Multumesc de raspuns.
Conteaza in ce tara este nascut copilul?
Indemnizatia de crestere copil primita in Marea Britanie, se ia in calcul ca si venit in cele 24 luni?
Multumesc
Nu conteaza in ce tara este nascut copilul.

Se ia in calcul veniturile obtinute in cele 12 luni eligibile pentru CCC din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mamica robert0107 robert0107 Bună ziua! Se poate ca o mămică, care a lucrat în UK timp de 5 ani fără întrerupere,vine și naște în România, poate aplica pentru indemnizatie în ... (vezi toată discuția)
Beneficiaza de ccc cu 2 luni lucrate in tara si restul in anglia? econo econo 2 luni lucrate in tara si restul in Anglia. Beneficiază persoana respectiva de indemnizație de creștere copil in Romania? (vezi toată discuția)
Concediu de creștere al copilului Daiana Filip Daiana Filip Bună ziua, Sunt însărcinată în 5 luni! Sunt in România, dar încă figurez ca angajata în Anglia,dar din cauza pandemiei sunt in saj tehnic. ... (vezi toată discuția)