Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Cu cât a scăzut Produsul Intern Brut în primele nouă luni ale anului. Domeniul care a avut o creștere de peste 10% în 2020Produsul Intern Brut a scăzut în primele nouă luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, arată datele provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. O contribuţie negativă importantă au avut-o industria şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative.
„Din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a redus cu 4,8% contribuind cu -3,0% la rata de creştere a PIB. Exportului net (-2,0%), consecinţă a scăderii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii (7,5%); variaţia stocurilor (-1,6%). Un impact pozitiv asupra ratei de creştere a PIB l-a avut formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de +1,0%, şi al cărei volum s-a majorat cu 4,2%”, menţionează INS.
Produsul Intern Brut a fost în termeni reali mai mare cu 5,6% în trimestrul III raportat la trimestrul II din acest an. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6,0%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.
Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2020 a fost de 254,951 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 5,6% faţă de trimestrul II 2020 şi în scădere cu 6,0% faţă de trimestrul III 2019.
900 de centre de vaccinare pentru campania de imunizare a populației. Câte vor fi organizate în spitaleUn număr de 302 centre de vaccinare anti-COVID au fost identificate până în prezent în unităţi sanitare pentru demararea campaniei de imunizare a personalului medical, anunță Ministerul Sănătăţii. Alte 597 de spaţii, în afara unităţilor sanitare, au fost stabilite pentru pentru etapele de vaccinare II şi III.
„Până în acest moment au fost identificate 302 centre de vaccinare în unităţi sanitare pentru demararea imunizării personalului medical şi 597 centre - în alte spaţii, în afara unităţilor sanitare, pentru etapele de vaccinare II şi III, conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19. În total, urmează a fi înfiinţate, conform datelor actuale, circa 900 de centre, urmând ca, în cursul acestei săptămâni, să se definitiveze numărul acestora la nivel naţional. Direcţiile de sănătate publică au termen ca, până pe 9 decembrie 2020, să transmită informaţiile finale privind identificarea spaţiilor în care vor fi înfiinţate centrele de vaccinare, dar şi privind resursa umană care va fi implicată în constituirea echipelor de vaccinare”, se arată într-un comunicat MS, citat de Agerpres.
Mașinile care se conduc singure vor fi disponibile după 2025, consideră directorul uneia dintre cele mai mari companii autoDirectorul general de la grupul auto german Volkswagen AG, cel mai mare producător de autovehicule din lume în funcţie de numărul de unităţi vândute, se aşteaptă ca automobilele autonome să fie disponibile la vânzare după 2025, transmite Reuters.
Herbert Diess susţine că la baza acestor previziuni este faptul că performanţa chip-urilor de calculator se dublează la fiecare 18 luni, iar progresele realizate în domeniul inteligenţei artificiale urgentează şi ele dezvoltarea de autovehicule autonome, potrivit Agerpres.
"Ne putem aştepta ca în curând sistemele să fie capabile să gestioneze chiar şi cele mai complexe situaţii create de condusul autonom", a declarat Herbert Diess pentru săptămânalul german WirtschaftsWoche.
Diess a dezvăluit că în urmă cu un an şi jumătate a călătorit el însuşi cu un automobil autonom dezvoltat de firma americană Waymo.
"A fost impresionant. Într-un regim de trafic lejer, cu vreme bună şi o viteză mai mică de 70 de kilometri pe oră, totul funcţionează destul de bine", a spus Herbert Diess.
Comentarii articol (0)