ACCES PREMIUM
De ce premium?
Datoriile fiscale și rambursarea TVA
Din a doua zi de Crăciun, relaţia firmelor cu Fiscul revine la normal. O nouă amânare nu mai este posibilă în contextul politic actual
A doua zi de Crăciun va instaura o serie de activităţi ale Fiscului în relaţia cu contribuabilii, printre care se numără reluarea popririlor pentru datoriile fiscale şi rambursarea TVA cu control în avans. După ce au fost amânate de patru ori, din 21 martie 2020, o nouă suspendare a acestor activităţi nu mai este posibilă deoarece nu avem un Guvern cu puteri depline care să poată emite o nouă OUG de amânare, iar Parlamentul, care ar putea decide suspendarea printr-un proiect de lege, nu are suficient timp la dispoziţie până în data de 26 decembrie.
Articolul continuă mai jos
Iată la ce ar trebui să se aştepte contribuabilii în relaţia cu Fiscul din 26 decembrie 2020:
1. Se vor relua popririle bancare pentru datoriile fiscale, după ce au fost suspendate din 21 martie
Suspendarea popririlor bancare pentru datoriile fiscale va expira în ziua de Crăciun, după ce termenul a fost prelungit de mai multe ori. Asta înseamnă că din 26 decembrie se reiau popririle fiscale și, totodată, se activează sistemul e-Popriri.
Aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.
2. Se reia calculul dobânzilor şi penalităţilor pentru datoriile fiscale, inclusiv în cazul eşalonărilor
Din 26 decembrie, se pot calcula dobânzi şi penalităţi atât pentru datoriile de dinainte de 21 martie, dar şi pentru datoriile noi care devin scadente. La fel se va întâmpla pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eşalonare neachitate.
3. Se revine la rambursarea TVA-ului după reguli vechi
Până de Crăciun este în vigoare şi regula temporară de restituire a TVA-ului cu control ulterior. Din 26 decembrie, totuşi, Fiscul va avea din nou posibilitatea de a restitui TVA-ului chiar şi cu controlul în avans.
De la caz la caz, autoritățile vor decide dacă fac inspecția fiscală înainte sau după rambursarea TVA-ului, în baza analizei de risc. Inspecția ulterioară se va decide tot în baza analizei de risc, pentru cei care primesc banii fără control în avans.
Citește mai mult despre
e-Popriri,
poprire bancara,
poprire creante fiscale,
poprire electronica,
poprire fiscala,
ridicare poprire,
esalonare,
esalonare la plata,
dobanzi si penalitati de intarziere,
coronavirus,
executare silita,
rambursare tva
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)