Voucherele de vacanță
De anul viitor, dacă nu apar modificări între timp, intră în vigoare prevederile referitoare la voucherele de vacanță din Legea 165/2018, ceea ce înseamnă inclusiv majorarea consistentă a valorii acestora.Concret, valoarea voucherelor de vacanță ar trebui să ajungă, de la 1.450 de lei, cât e acum, la cel mult 13.380 de lei pe an, în condițiile în care se va calcula în funcție de salariul minim brut (șase salarii minime).
Pe de altă parte, Guvernul Orban intenționa, spre începutul lunii noiembrie, să stabilească posibilitatea ca voucherele de vacanță emise în 2019 să poată fi folosite până anul viitor, iar cele din 2020-2021 să fie valabile doi ani de la emitere.
Alte beneficii
După cum stabilește legislația în vigoare, indemnizația de hrană nu va rămâne la nivelul din 2019, așa cum a fost stabilit, pentru acest an, prin Ordonanța de urgență a Guvernului 1/2020, ci se va majora.Mai exact, de anul viitor, valoarea indemnizației de hrană ar trebui să se majoreze, de la 346 de lei, cât este în 2020, la 372 de lei/ lună, așa cum stabilește Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
O altă indemnizație înghețată pentru acest an, dar care, în lipsa unei noi măsuri similare, se va majora din ianuarie 2021 este cea lunară pentru demnitari. Tot Legea-cadru 153/2017 stabilește că indemnizațiile lunare ale demnitarilor se calculează pe baza unor coeficienți și a salariului minim brut pe țară.
Printre alții, de indemnizații majorate vor beneficia, de la anul, președintele României, președintele, vicepreședinții, secretarii, chestorii Senatului și Camerei Deputaților, precum și senatorii și deputații, dar și prim-ministrul, miniștrii Guvernului, secretarii de stat, Avocatul poporului, președintele Academiei Române sau cel al Consiliului Legislativ.
În aceeași notă, și pensiile „speciale” pentru primari și viceprimari vor putea fi acordate de la începutul anului viitor. Primarii, viceprimarii, precum și președinții și vicepreședinții de consilii județene ar fi trebuit să beneficieze de pensiile speciale pentru limită de vârstă din acest an, dar, în ianuarie, a fost decisă amânarea pentru 2021.
Pe de altă parte, beneficii pentru bugetari ce vor rămâne înghețate și în 2021, deoarece așa a stabilit, încă de la apariție, OUG 114/2018, sunt primirea unui spor salarial la munca suplimentară și cea în weekend sau în liberele legale (acum se dă doar timp liber), se va acorda doar singur tip de bilet de valoare (dacă nu luăm în calcul voucherele de vacanță) - tichete de creșă și tot înghețată va rămâne și acordarea de ajutoare sau indemnizații de pensionare.
De asemenea, beneficiile polițiștilor și militarilor vor rămâne, în continuare, tot înghețate. Aici vorbim despre indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit legii, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut etc.