Nicio creștere salarială în anul 2021
Cu toate că Legea salarizării bugetarilor (Legea nr. 153/2017) prevedea o creștere anuală a salariilor, anul 2021 nu va aduce niciuna pentru că Guvernul a decis să le înghețe pentru moment, prin OUG nr. 226/2020, recent publicată în Monitorul Oficial.
Bugetarii din învățământ ar fi trebuit să primească o mărire consistentă în septembrie anul viitor, după ce au fost deja amânați în 2020, dar și aici vorbim de o înghețare a salariilor. Totodată, indemnizațiile demnitarilor sunt înghețate și ele.
Sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și alte elemente de salarizare a bugetarilor se mențin la nivelul din decembrie 2020, prin urmare nici acestea nu vor crește anul viitor. Merită aici să mai amintim că indemnizația de merit din Legea 118/2002 se menține la nivelul 6.240 de lei și în 2021.
De asemenea, profesorii universitari din cadrul facultăților de medicină și farmacie, care lucrează și în spitale, fie ele de stat sau private, nu vor primi, din ianuarie 2021, o indemnizație suplimentară, așa cum stabilise Legea nr. 205/2020. Acordarea indemnizației a fost amânată pentru anul 2022. Reamintim aici că nu s-a concretizat într-o lege publicată în Monitorul Oficial acordarea unor sporuri pentru cadrele didactice pe fondul pandemiei.
Indemnizația de hrană
Indemnizația de hrană este și ea înghețată la valoarea din 2020. De aceasta beneficiază unii lucrători la stat, inclusiv parlamentari, angajați ai ministerelor, ai consiliilor locale sau din alte instituții publice.
Cei 346 de lei reprezintă, potrivit OUG nr. 114/2018, valoarea brută a indemnizației de hrană, aceasta fiind asimilată salariilor, adică se datorează impozit și contribuții obligatorii pentru ea, fapt ce duce la diminuarea cuantumului primit, de fapt, de bugetari.
În cazul alocațiilor de hrană din sectoarele de apărare și ordine publică se menține la nivelul lunii ianuarie 2019.
Voucherele de vacanță
Se menține acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari în cuantum de 1.450 lei și pentru anul 2021, dar în condițiile din OUG 8/2009. Nu se aplică prevederile din Legea salarizării privind indemnizația de vacanță însă. De asemenea, voucherele emise în martie-decembrie 2019 și cele emise între ianuarie-noiembrie 2020 se vor putea folosi până la finele lui decembrie 2021.
Munca suplimentară și cea în weekend sau în liberele legale, compensată numai cu timp liber
Pentru regimul muncii suplimentare aveam deja o reglementare care acoperă și anul 2021 - OUG nr. 1/2020. Potrivit acesteia, bugetarii sunt recompensați numai cu timp liber pentru munca suplimentară (cea făcută peste program), dar și pentru munca în zilele de repaus săptămânal (sâmbăta și duminica, de obicei) sau în liberele legale, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți. În mod normal, dacă nu se putea acorda acel timp liber în compensare, bugetarii ar fi primit un spor salarial.
Excepțional, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și alte câteva categorii de personal pot fi recompensate bănesc pentru orele peste program. În perioada 2020-2021, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiști, polițiștii din penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017, potrivit OUG nr. 1/2020.
Comentarii articol (0)