Potrivit referatului ce a însoțit ordinul în forma sa de proiect, modificările aduse formularului 212 (Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice) sunt, în principal, următoarele:
- introducerea a două secțiuni distincte pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili pentru indemnizațiile de la stat prevăzute de OUG nr. 30/2020 (indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate întreruptă), precum și de OUG nr. 132/2020 (indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști cu activitate redusă). Pentru ajutoarele date de stat conform celor două ordonanțe, autoritățile au adus recent mai multe clarificări privind tratamentul fiscal, prin OUG 226/2020, care sunt utile inclusiv la completarea declarației unice;
- introducerea rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr. 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al caselor de marcat electronice din impozitul anual pe venit, pentru persoanele fizice (atât pentru aparatele puse în funcțiune în 2018 și în 2019, cât și pentru cele puse în funcțiune în mod curent, începând din 2020);
- modificarea termenului anual de depunere din 15 martie în 25 mai, conform Legii 296/2020.
Citește și: PFA-urile pot cere la primărie, în localitățile fără Fisc, lămuriri despre completare și depunere.
La ce se folosește declarația unică
Declarația unică a fost introdusă în legislația fiscală în 2018 și este folosită, de principiu, de către de PFA-urile care obțin venituri independente sau de către cei care obțin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende.
Prin intermediul declarației unice, contribuabilii declară ce venituri au avut în anul precedent, pentru a stabili ce impozit și contribuții la pensii și sănătate au de plată la stat, și ce venituri estimează că vor avea în anul curent, pentru a estima taxele aferente. Cu alte cuvinte, declarația unică are un dublu rol - prin ea se definitivează situația anului precedent și se estimează ce situație va fi în anul curent (taxele se pot plăti în avans în baza estimării, însă majoritatea PFA-urilor preferă să facă plățile după ce se definitivează situația veniturilor).
PFA-urile care obțin venituri independente vor putea obține în fiecare an, începând din 2021, bonificații pentru plata taxelor aferente. Însă acestea trebuie stabilite anual prin legile bugetului de stat (cu norme date prin ordin al Finanțelor). Bonificațiile se vor aplica atât la impozitul pe venit, cât și la contribuțiile pentru pensii și sănătate, ce sunt datorate de PFA-uri în baza veniturilor raportate prin declarația unică.
Impozitul pe venit (cotă: 10%) este datorat indiferent de nivelul veniturilor obținute. Însă, după cum stabilește Codul fiscal, PFA-urile datorează contribuția la pensii (cotă: 25%) și contribuția la sănătate (cotă: 10%) numai dacă estimează că depășesc un prag al veniturilor de 12 salarii minime brute pe țară, adică 27.600 de lei (având în vedere majorarea salariului minim pe țară până la valoarea de 2.300 de lei).
Citește și: Crește plafonul ce obligă PFA-urile la plata CAS și CASS, însă indemnizațiile de la stat NU se pun la socoteală.