Regulile potrivit cărora angajatorii acordă zile libere propriilor salariați au suferit mai multe modificări în anul încheiat recent. Astfel, printre noutăți, putem aminti apariția zilelor libere plătite pentru părinți, la suspendarea cursurilor școlare, și noi reguli pentru liberele legale de Paște și Rusalii.
Părinţii îşi pot lua zile libere plătite pentru supravegherea copiilorCa regulă generală, Legea nr. 19/2020 stabilește obligația angajatorilor de a acorda părinților, în cazul închiderii temporare a școlilor, grădinițelor sau creșelor, zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Apoi, măsura a fost extinsă și pentru perioadele în care cei mici fac cursuri online sau în care se face școală prin rotație (unii de acasă, unii la școală), prin OUG nr. 147/2020.
De fapt, OUG nr. 220/2020, apărută în ultima zi din 2020, stabilește că părinţii pot cere angajatorului zile libere plătite pentru supravegherea copiilor și în 2021, până în vară, pe toată perioada cât se fac cursuri online.
Totuși, angajatorii nu trebuie să acorde salariaților zile libere în vacanțele școlare decât dacă este vorba despre vacanțele din timpul stării de urgență, stabilește OUG 41/2020.
De altfel, OUG nr. 147/2020 prevede că nici în această vacanță a copiilor, respectiv cea de iarnă, angajatorii nu trebuie să le dea liber salariaților pentru a sta cu copiii.
Pe de altă parte, sunt categorii de salariaţi care pot să îşi ia zile libere pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până în 12 ani doar cu acordul angajatorului. Printre alții, așa cum apare în Legea nr. 278/2020, este vorba despre cei din unităţile sistemului energetic naţional, din cele cu foc continuu, de asistenţă socială, de transport feroviar și în comun, din serviciul de salubrizare, unităţile de comerţ alimentar, benzinării etc.
Liberele legale de Paște și Rusalii care se dublează se recuperează ulteriorDin aprilie 2020, regulile în funcție de care se acordă liberele legale de Paște și Rusalii s-au modificat. Concret, Codul muncii stabilește acum că, atunci când se dublează liberele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii, dublurile se recuperează.
Prin dublare înțelegem, de exemplu, acordarea de libere atât pentru Paștele ortodox, cât și pentru Paștele catolic. Astfel, o persoană care stă acasă două zile și în primul caz, și în al doilea o să recupereze două zile ulterior. Modul în care se recuperează zilele dublate e stabilit de către angajator.
Angajatorii, obligaţi să dea o zi liberă suplimentară salariaţilor care se vor autorecenza în 2021Firmele vor fi obligate să ofere o zi liberă suplimentară salariaţilor care vor alege să se autorecenzeze în cadrul recensământului din 2021.
Pentru a le acorda salariaților o zi liberă, angajatorii vor trebui să aibă dovada autorecenzării online, care se va face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.
Notă: Așa cum se vorbește deja în spațiul public, autoritățile se gândesc ca recensământul populației României, programat pentru 2021, să fie amânat cu un an din cauza pandemiei.
Salariații feroviari vor avea oficial o zi liberă suplimentarăDe anul viitor, salariații feroviari vor beneficia, pe lângă liberele legale de care se bucură toți angajații din țara noastră pe parcursul unui an, de o zi liberă suplimentară. Mai exact, angajații feroviari se vor bucura de o zi liberă suplimentară în data de 16 februarie a fiecărui an.
Totuși, pentru că măsura va intra în vigoare în 7 martie 2021, primul an în care 16 februarie va fi zi liberă va fi 2022.