Practic, contribuțiile sociale pentru veniturile independente sunt obligatorii dacă o PFA estimează că va obține în 2021 un venit lunar de minimum 2.300 de lei. Evident, pot exista luni cu venituri mai mari și luni cu venituri mai mici și de aceea calculul se face pentru 12 luni. De exemplu, o PFA poate obține în 2021 un venit unic de 27.000 de lei în luna august, fără să obțină venituri în celelalte luni - situație în care plata CAS și CASS este opțională, pentru că nu s-a atins plafonul legal.
Declararea veniturilor independente și stabilirea taxelor aferente se face prin depunerea declarației unice pentru persoanele fizice. Din 2021, termenul-limită a fost mutat permanent pe 25 mai. Până la 25 mai 2021, prin declarația unică se estimează veniturile ce vor fi obținute în 2021 și taxele aferente, însă plata taxelor respective poate fi făcută până la 25 mai 2022, după ce PFA-urile au o definitivare a situației pe anul curent.
În contextul în care PFA-urile au primit poate, în 2020, indemnizațiile de la stat reglementate de OUG 30/2020 (cei cu activitate întreruptă) și OUG 132/2020 (cei cu activitate redusă), sunt foarte importante următoarele precizări (detaliate aici):
- calculul pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii se face separat pentru indemnizațiile de la stat, nu laolaltă cu veniturile realizate din desfășurarea activității specifice;
- indemnizațiile de la stat sunt ignorate când se face calculul pentru stabilirea plafonului în funcție de care persoanele cu venituri independente datorează obligatoriu CAS și CASS;
- indemnizațiile de la stat sunt ignorate atunci când se stabilesc bonificații pentru plata anticipată a impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate (bonificațiile pot fi stabilite prin legile bugetului de stat pe 2021).
Exemplu de calcul pentru CAS
PFA-urile care obțin venituri independente datorează CAS (cotă: 25%) dacă estimează pentru anul curent venituri nete care, în total, sunt cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară (27.600 de lei) în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, potrivit articolului 148 din Codul fiscal.
Baza de calcul pentru determinarea sumei datorate ca CAS este de 27.600 de lei, însă PFA-urile pot alege, dacă vor, o bază de calcul mai mare de-atât. Astfel, la un venit de 2.300 de lei pe lună, ca CASS trebuie plătit la stat 575 de lei pe lună. Asta înseamnă, pentru 12 luni, 6.900 de lei.
Exemplu de calcul pentru CASS
PFA-urile care obțin venituri independente datorează CASS (cotă: 10%) dacă estimează pentru anul curent venituri care, în total, sunt cel puțin egale cu 12 salarii minime brute pe țară (27.600 de lei) în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, potrivit articolului 170 din Codul fiscal.
Baza de calcul pentru determinarea sumei datorate ca CASS este valoarea de 27.600 de lei. Astfel, la un venit de 2.300 de lei pe lună, ca CASS trebuie plătit la stat 230 de lei pe lună. Asta înseamnă, pentru 12 luni, 2.760 de lei.
Important: Dacă sunt angajatori, PFA-urile trebuie să calculeze, să rețină și să achite la stat impozit pe venit, CAS, CASS și contribuția la muncă (cotă: 2,25%) pentru salariații proprii.