Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
UE a început discuțiile cu privire la certificatele de vaccinare anti-Covid pentru călătoriȚările membre ale Uniunii Europene au început, luni, să discute dacă cei care se vaccineaza anti-Covid ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare vara aceasta față de restul populației, transmite Reuters.
Miniștrii celor 27 de state membre au discutat și despre o coordonare mai bună pentru distribuția vaccinurilor după ce mai multe ţări au spus că primesc stocuri de vaccinuri pentru Covid-19 mai mici decât se aşteptau şi s-au plâns de incertitudinea privind livrările viitoare, însă, subiectul va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni.
Liderii țărilor UE au păreri împărțite despre existența certificatelor de vaccinare. Săptămâna trecută, ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.
Totodată, ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.
La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.
România, în topul vaccinării: este pe locul 18 în lume și pe locul șase în UERomânia este în partea de sus a clasamentului în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19. La nivel global este pe locul 18, conform statisticilor Bloomberg, în condițiile în care acestea iau în considerare și UE, ca entitate, și țările membre. Dintre țările Uniunii Europene România este pe locul 6.
Datele luate în considerare pentru România sunt cele din 17 ianuarie și nu includ cele peste 30.000 de vaccinuri făcute luni.
Pe primul loc se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinați, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, și Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizați.
Dintre țările UE, pe primul loc este Italia, cu 1,1 milioane de vaccinuri făcute, urmată de Germania, cu peste un milion, Spania, cu aproape 769.000 de oameni imunizați, Polonia – 457,303, Franța – 422,127 și România, cu 205,060 de oameni vaccinați până în 17 ianuarie.
Acest top este făcut pe baza numărului de doze de vaccin care au fost folosite până acum pentru imunizarea populației.
În ceea ce privește procentajul locuitorilor vaccinați, pe primul loc este Israelul, care a reușit să imunizeze, 25,9% din populație, urmat de Emiratele Arabe Unite, cu 17,5% dintre cetățeni vaccinați. Bahrein a vaccinat 9,5% din populație, Marea Britanie – 6,45% iar Statele Unite – 4,36%.
Prețul grâului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, după un anunț al Rusiei care pune presiune pe marii importatoriCotaţia grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani la Bursa de la Chicago, după ce principalul exportator, Rusia, a anunţat că intenţionează să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie şi până la 30 iunie, ceea ce ar putea face grâul provenit din alte ţări mai atractiv pentru cumpărători, transmite Bloomberg.
La bursa de la Chicago, contractul futures la grâu a atins cel mai ridicat nivel din 2014, iar la Paris cotaţia acestuia este în grafic pentru a înregistra cel mai semnificativ avans săptămânal din ultimii patru ani.
Măsurile din Rusia, combinate cu reducerea furnizării în alte regiuni şi majorarea cererii în China, au ajutat deja la o creştere semnificativă a preţurilor la cereale. Aceste evoluţii pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori, cum a fi Egiptul, care achiziţionează anual cantităţi ridicate de grâu rusesc, deoarece preţul tinde să fie mai redus decât din alte surse.
Comentarii articol (0)