Guvernul a adoptat o Ordonanþã de Urgenþã care reglementeazã funcþionarea magazinelor duty-free ºi duty-paid din aeroporturi, vânzarea mãrfurilor prin magazinele diplomatice ºi la bordul aeronavelor care fac curse externe.
Guvernul a adoptat o Ordonanþã de Urgenþã care reglementeazã funcþionarea magazinelor duty-free ºi duty-paid din aeroporturi, vânzarea mãrfurilor prin magazinele diplomatice ºi la bordul aeronavelor care fac curse externe. Adoptarea noilor reglementãri aliniazã legislaþia românã la practica existentã în statele membre ale Uniunii Europene.
Actul normativ stabileºte încetarea activitãþii magazinelor duty-free amplasate în punctele de trecere a frontierei de stat terestre ºi navale, mãsurã care are scopul de a contribui la combaterea criminalitãþii organizate, a corupþiei ºi a evaziunii fiscale. În timpul ºedinþei de Guvern, primul-ministru Cãlin Popescu-Tãriceanu a cerut ca pânã la intrarea în vigoare a noilor reglementãri sã fie intensificate controalele privind comercializarea de mãrfuri în regim duty-free, pentru a combate evaziunea fiscalã.
Din analiza datelor deþinute de Ministerul Finanþelor ºi de Agenþia Naþionalã de Administrare Fiscalã rezultã cã existã persoane fizice ºi juridice care încalcã legislaþia privind comercializarea de mãrfuri în regim duty-free, introducând ºi punând în circulaþie produse în mod fraudulos, fãrã plata taxelor vamale, accizelor ºi taxei pe valoare adãugate.
Aceste produse sunt ulterior valorificate fãrã documente de provenienþã, prejudiciind bugetul de stat. În cazul operatorilor economici a cãror activitate de comercializare în regim duty-free înceteazã, conform actului normativ, se va proceda la restituirea proporþionalã a taxei de autorizare aferentã perioadei de nefuncþionare sau la compensare cu obligaþii fiscale la bugetul de stat. Restituirea diferenþelor de taxa anualã se va face de cãtre unitãþile trezoreriei statului. Procedura de restituire se va stabili prin ordin al ministrului finanþelor publice.
Magazinele duty-free existente în punctele de trecere a frontierei terestre ºi navale pot sã-ºi continue activitatea numai pânã la lichidarea stocurilor existente, nu mai mult de 90 de zile de la data publicãrii ordonanþei de urgenþã a Guvernului în Monitorul Oficial al României, Partea I. Dupã aderarea României la UE, magazinelor duty-free le va fi permisã funcþionarea în aeroporturile internaþionale, pe baza autoritãþii emise de MFP. Termenul de valabilitate al autorizaþiei este de cinci ani.
Ministerul Finanþelor anuleazã autorizaþia emisã dacã: taxa anualã nu a fost plãtitã în termen (înainte de eliberarea autorizaþiei, pentru primul an de funcþionare, ºi cu 10 zile calendaristice înainte de expirarea anului calendaristic precedent, pentru urmãtorii ani); se comercializeazã alte mãrfuri în regim duty-free decât cele prevãzute în listã; se comercializeazã mãrfuri în regim duty-free cãtre persoane care nu îndeplinesc condiþiile impuse prin lege; se comercializeazã mãrfuri peste limitele stabilite pentru fiecare cãlãtor.
Vânzarea în regim duty-free va fi permisã la bordul aeronavelor care efectueazã curse externe, dar numai pentru persoanele care cãlãtoresc într-o þarã nemembrã a UE. Pentru ambasade ºi diplomaþi, vânzarea în regim duty-free va fi permisã într-o singurã locaþie, în Bucureºti, unde pot activa mai mulþi operatori economici. Amplasamentul va fi agreat de MAE ºi de autoritatea vamalã competentã.
Pentru fiecare an de funcþionare a magazinelor prin care se comercializeazã mãrfuri în regim duty-free, în aeroporturile internaþionale se datoreazã o taxã de 10.000 de euro. Aceeaºi taxã se datoreazã ºi în cazul comercializãrii mãrfurilor, în valutã, în regim duty-free prin magazinele diplomatice ºi la bordul aeronavelor care efectueazã curse având ca destinaþie un stat nemembru al UE:
Activitatea magazinelor duty-paid care funcþioneazã în prezent în aeroporturile internaþionale continuã ºi dupã data aderãrii României la Uniunea Europeana în acelaºi regim. Dupã aderarea României la UE, prin magazinele duty-paid din aeroporturile internaþionale se pot comercializa ºi mãrfuri în regim duty-free, în condiþiile obþinerii autorizaþiei necesare.
Neemiterea de bonuri sau de facturi fiscale pentru mãrfurile comercializate în regim duty-free sau duty-paid constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã între 8.000 ºi 40.000 de lei noi.
Regimul duty-paid este regimul de comercializare mãrfuri care presupune plata taxelor vamale de import, a accizelor ºi a taxei pe valoarea adãugatã, precum ºi a oricãror alte sume care se cuvin bugetului de stat la importul de mãrfuri în vederea comercializãrii acestora sub acest regim.
Regimul duty-free presupune scutirea de la plata taxelor vamale sau oricãror alte taxe cu efect echivalent taxelor vamale de import, a accizelor ºi TVA la importul de mãrfuri destinate comercializãrii sub acest regim.
Comentarii articol (0)