De altfel, nu este prima inițiativă care vizează introducerea unor stimulente fiscale pentru angajatorii care oferă astfel de beneficii salariaților. Mai exact, în februarie 2020 a fost înregistrat la Parlament un proiect de lege ce prevede ca pensiile ocupaționale să fie incluse în lista veniturilor din pensii ce nu se impozitează.
Suplimentar, proiectul de lege, care a fost respins de senatori, iar acum așteaptă votul decisiv al deputaților, mai prevede și că sumele plătite la fondurile de pensii ocupaționale vor reprezenta cheltuieli deductibile, iar contribuțiile la astfel de fonduri de pensii vor fi considerate venituri neimpozabile.
Altă măsură conținută de proiectul legislativ este includerea contribuțiilor la pensiile ocupaționale în categoria veniturilor din salarii sau asimilate acestora care nu sunt incluse în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale, adică acestea din urmă nu vor fi influențate de participarea la un fond de pensii ocupaționale.
Ce sunt, de fapt, pensiile ocupaționale și cum le pot acorda angajatorii
Așa cum stabilește Legea nr. 1/2020, salariații din țara noastră pot obține o pensie ocupațională, adică o pensie suplimentară, care să vină în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Acest tip de pensie vine în plus față de pensia din Pilonul I, pensia din Pilonul II și pensia din Pilonul III, așa că poate fi considerată Pilonul IV.
Pensia ocupațională este facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se poate organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. La un astfel de fond pot participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.
Contribuțiile la fondul de pensii ocupaționale au două componente, și anume contribuția angajatorului și cea a salariatului. Dacă va decide să ofere aceste pensii ocupaționale, un angajator va trebui să ofere pensia tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare.
Totuși, în practică, chiar dacă la puțin timp de la apariția legii ce permite acordarea de pensii ocupaționale au fost puse în dezbatere și o serie de norme pentru operaționalizarea sistemului, acesta nu este încă funcțional, deoarece aceste norme nu au fost oficializate.
De fapt, asta reiese și din declarațiile recente ale președintelui ASF: “(...) noi facem un demers în sensul acesta, pentru că trebuie să promovăm la nivel legislativ o lege, astfel încât să reglementăm zona. (...) Deci, în sensul acesta suntem, zic eu, pe drumul cel bun, astfel încât să implementăm şi acest pilon al pensiilor ocupaţionale”.
La modul concret, așa cum și redacția noastră a detaliat în acest material, angajatorii vor colabora cu firme care administrează pensii suplimentare și vor plăti, în numele salariaților doritori, contribuții lunare. Asta înseamnă că o asemenea schemă va avea trei mari „actori”, respectiv angajatorul, salariații și firma care va administra banii, și va implica acordarea de pensii din contribuțiile virate de angajator și din investițiile care vor fi făcute cu acele contribuții.
Comentarii articol (0)