În esență, potrivit Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale, care va putea fi aplicată după ce apar în Monitorul Oficial normele de aplicare pregătite de ASF, angajatorul (sau mai mulți angajatori) este cel care va trebui să propună o schemă de pensii ocupaționale, fie prin contractul colectiv de muncă, fie prin contractele individuale de muncă ale tuturor angajaților.
Însă banii de pensii ocupaționale vor fi administrați efectiv de o firmă specializată și autorizată de stat, cu care angajatorul va semna un contract de administrare.
Un fond de pensie ocupațională va putea fi autorizat dacă îndeplinește anumite condiții esențiale, conform viitoarelor norme de aplicare. În esență, fondul va trebui constituit prin contract de societate, angajatorul sau angajatorii să dovedească existența a cel puțin 100 de viitori participanți, iar depozitarul activelor fondului să fie avizat de ASF. Administratorul va cere la ASF autorizarea fondului.
Un administrator de fond va putea fi o societate de pensii, o societate de administrare a investițiilor sau o societate de asigurare de viață, se mai arată în viitoarele norme. În plus, pentru ca un administrator de fond să poată activa va avea nevoie de un capital social minim de 1,5 milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb de la data constituirii fondului, mai prevăd viitoarele norme. Orice modificare ulterioară se va face conform Legii societăților și numai cu aprobarea ASF.
Procedura internă la angajator
Actele individuale de aderare la o schemă de pensii ocupaționale vor fi completate de salariați și predate angajatorului, care le va transmite mai departe firmei-administrator, dispune legea. Însă trebuie subliniat că pensia ocupațională va fi complet opțională și angajatorii nu vor putea să oblige lucrătorii să contribuie pentru aceasta.
Contribuțiile vor fi colectate și plătite de angajator, iar acest lucru se va face în baza numelui, prenumelui și codului numeric personal al fiecărui salariat participant la schemă. Totodată, angajatorul va putea stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru angajații săi (în funcție de vechime, postul ocupat sau salariu).
„Angajatorul reține atât contribuțiile proprii, cât și contribuțiile angajaților săi care au calitatea de participant la un fond și le virează odată cu contribuțiile de asigurări sociale obligatorii”, este detaliat în lege. Cu alte cuvinte, angajatorul va plăti lunar, până pe data de 25, contribuția pentru pensiile ocupaționale. Așadar, contribuția va putea să fie, totuși, împărțită între angajator și salariat (aspect stabilit în funcție de schema de pensii și actul individual de aderare).
Cât se va contribui pentru o pensie ocupațională? De principiu, va fi vorba de o contribuție proprie maximă de o treime din veniturile salariale lunare brute ale unui angajat, însă fără să se depășească, împreună cu celelalte rețineri, jumătate din salariile nete lunare. În orice caz, contribuțiile inițiale vor putea fi majorate ulterior, mai este punctat în lege.
Firma-administrator va percepe un comision de administrare, suportat în parte și de angajator. În același timp, trebuie spus că acele contribuții pentru pensiile ocupaționale vor fi deductibile fiscal.
Investirea prudentă a banilor strânși și plata efectivă a pensiilor
Foarte important de știut este că administratorul fondului va investi activele într-un mod prudent, în interesul exclusiv al salariaților care vor beneficia de pensii ocupaționale, potrivit viitoarelor norme de aplicare.
Printre altele, investiții vor putea fi făcute în instrumente financiare precum depozitele în lei sau în valută, certificatele de trezorerie admise la tranzacționare și care se tranzacționează pe o piață reglementată, titlurile de stat, obligațiunile corporatiste, acțiunile și drepturile admise la tranzacționare și care se tranzacționează pe o piață reglementată sau chiar investițiile private de capital sub forma acțiunilor la societăți.
Cu alte cuvinte, pensiile ocupaționale vor fi plătite atât din contribuțiile achitate de angajatori în numele salariaților, cât și din câștigurile rezultate din investirea prudentă a contribuțiilor respective. Cam la fel funcționează actualmente Pilonul II de pensii private și Pilonul III de pensii facultative.
Referitor la plata pensiilor ocupaționale, legea prevede că pensia va fi accesibilă la cererea participantului, în condițiile prevăzute de schema de pensii ocupaționale. Totuși, la cerere, pensia va putea fi plătită de la data împlinirii vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii (Pilonul I), adică la 65 de ani.
Cei care n-au acumulat destui bani pentru a primi o pensie ocupațională vor primi o plată unică sau plăți eșalonate pe o durată maximă de cinci ani. Regulile concrete pentru plata pensiilor ocupaționale vor fi cele stabilite pentru plata pensiilor private (momentan, nu există legea necesară în acest sens).
Atenție! Sistemul pensiilor ocupaționale va fi funcțional odată ce apar în Monitorul Oficial normele ASF pentru aplicarea Legii 1/2020. Abia atunci vor putea fi făcute demersuri pentru constituirea schemelor de pensii suplimentare (pensia ocupațională se va da în plus față de pensia din Pilonul I, pensia din Pilonul II și pensia din Pilonul III, așa că ea va fi un veritabil Pilon IV).