avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Pensie facultativa pilonul 3
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Pensie facultativa pilonul 3

In luna februarie 2010 am incheiat un contract pentru pensie facultativa pilonul 3 cu [Editat-un fond de pensii privat], iar contractul l-am dus la intreprinderea unde lucrez (spital) la salarii si din luna februarie 2010 pana in august 2012 mi-a fost retinuta contributia si virata catre aceasta. Azi verbal personalul de la RUNOS si apoi directorul economic mi-a comunicat verbal ca nu imi va mai retine nici o contributie si nici nu va mai vira la firma de asigurari nici o contributie pentru ca nu mai vor sa faca acest serviciu.
As dori sa stiu normele legale pentru aceasta pensie facultativa pilonul 3 daca intra sau nu in sarcina angajatorului sa faca aceste demersuri de deducerea impozitului pe salar, retinerea si virarea catre firma de asigurari a contributiei.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:41, 5 Octombrie 2012
In opinia mea, angajatorul nu este obligat sa retina si sa vireze aceste sume. Si Dvs. sunteti in masura sa depuneti lunar aceasta suma la fondul de pensii private la care ati aderat.

Sumele virate către administratorul de fonduri sunt neimpozabile, iar suma contribuţiei va fi dedusă din impozitul de venit.

Contribuţia la fondurile de pensii pilonul 3 pot fi virate atât de către angajat, cât şi de către angajator. Dacă virarea este efectuată de angajator, suma contribuţiei va fi dedusă din impozitul pe salariu, deci angajatul va beneficia de deducerea impozitului imediat şi în mod direct.


[ link extern ] /

Contributiile la fondurile de pensii facultative se pot plati fie de participanti, fie de angajator. In cazul in care dumneavoastra, in calitate de participant la un fond de pensii facultative sunteti angajat, contributia lunara se poate retine si vira de catre angajatorul dumneavoastra, odata cu plata contributiilor de asigurari sociale obligatorii, in contul specificat in actul de aderare. In acest caz, este necesar sa puneti la dispozitia angajatorului dumneavoastra un exemplar din actul individual de aderare pe care l-ati semnat cu administratorul fondului de pensii facultative. In cazul in care decideti sa modificati nivelul contributiei la fondul de pensii facultative, va fi necesara notificarea atat a administratorului fondului, cat si a angajatorului.

Este important sa cunoasteti faptul ca in cazul in care contributiile la fondurile de pensii facultative nu au fost virate la termen, administratorul va calcula dobanzi si penalitati de intarziere. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va verifica modul de stabilire al acestora, in conformitate cu reglementarile in vigoare cu privire la sumele nevirate la termen pentru obligatiile bugetare. De asemenea, in cazul neindeplinirii obligatiilor fata de fondul de pensii (plata contributiilor), administratorul fondului de pensii facultative va notifica atat participantul, cat si angajatorul si CSSPP.


[ link extern ]
ce spuneti despre LEGEA 204/2006 care PREVEDE;
Art. 76. - (1) Contribuţiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se reţin şi se virează de către angajator sau, după caz, de către participant, odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii, în contul fondului de pensii specificat în actul individual de aderare.
(5) Angajatorul constituie şi virează lunar contribuţia datorată de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative încheiat cu un administrator.
Ce sa spun? Este exact ceea ce am scris mai sus. Se retine si se vireaza contributia la fondul de pensii de catre angajator sau de catre Dvs. Deci nu este obligatoriu ca eu, in calitate de angajator sa va retin suma si sa o virez. Legea prevede, dar nu ma obliga. Imi ofera alternativa de a nu face aceasta retinere.
Angajatorul nu are nici o obligatie legala legata de pensia privata facultativa a salariatilor sai, dar poate contribui la aceasta si, in limita a 400 euro/an pentru fiecare salariat care a aderat la un astfel de plan, este considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit.

In cazul in care vrea sa sustina salariatul in demersul sau de a adera la un fond de pensie privata facultativa se poate face acest virament, atat a contributiei sale, cat si a unei retineri din salariu.

Dar, subliniez, nu este obligatie legala.
Din art. 76 alin. 1 se spune:"contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz de catre participant, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii" iar la aliniatul 5 spune 'angakatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative
Din acest artcol eu inteleg ca responsabilitatea revine angajatorului care pentru a putea face deducerea corespunzatoare a impozitului trebuie sa faca aceasta retinere si sa vireze catre fond contributia la fel ca si contributiile de asigurari sociale obligatorii.Va rog lamurire.

Alte discuții în legătură

Pensii facultative ENGFULL ENGFULL cei ce se ocupa de incheierea unor astfel de pensii , vin la angajatori cu un "formular de instiintare a angajatorului " ..........insa legea pensiilor ... (vezi toată discuția)
Pensia facultativa ( pilon iii) stroeion stroeion Primaria poate sa contribuie la pensia facultativa a unui angajat (functionar public) ? Daca da, in baza carei legi ? Concret, ce poate face ? (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon ii dapetria dapetria Buna ziua, In anul 2008 - in necunostinta de cauza(neinformandu-ma suficient) am optat pentru participarea la un fond de pensii privat ING, pilonul II- pensie ... (vezi toată discuția)