In opinia mea, angajatorul nu este obligat sa retina si sa vireze aceste sume. Si Dvs. sunteti in masura sa depuneti lunar aceasta suma la fondul de pensii private la care ati aderat.
Sumele virate către administratorul de fonduri sunt neimpozabile, iar suma contribuţiei va fi dedusă din impozitul de venit.
Contribuţia la fondurile de pensii pilonul 3 pot fi virate atât de către angajat, cât şi de către angajator. Dacă virarea este efectuată de angajator, suma contribuţiei va fi dedusă din impozitul pe salariu, deci angajatul va beneficia de deducerea impozitului imediat şi în mod direct.
[ link extern ] /
Contributiile la fondurile de pensii facultative se pot plati fie de participanti, fie de angajator. In cazul in care dumneavoastra, in calitate de participant la un fond de pensii facultative sunteti angajat, contributia lunara se poate retine si vira de catre angajatorul dumneavoastra, odata cu plata contributiilor de asigurari sociale obligatorii, in contul specificat in actul de aderare. In acest caz, este necesar sa puneti la dispozitia angajatorului dumneavoastra un exemplar din actul individual de aderare pe care l-ati semnat cu administratorul fondului de pensii facultative. In cazul in care decideti sa modificati nivelul contributiei la fondul de pensii facultative, va fi necesara notificarea atat a administratorului fondului, cat si a angajatorului.
Este important sa cunoasteti faptul ca in cazul in care contributiile la fondurile de pensii facultative nu au fost virate la termen, administratorul va calcula dobanzi si penalitati de intarziere. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va verifica modul de stabilire al acestora, in conformitate cu reglementarile in vigoare cu privire la sumele nevirate la termen pentru obligatiile bugetare. De asemenea, in cazul neindeplinirii obligatiilor fata de fondul de pensii (plata contributiilor), administratorul fondului de pensii facultative va notifica atat participantul, cat si angajatorul si CSSPP.
[ link extern ]